onsdag 21 maj 2014

Färglös av Chris Wooding

Färglös är en spännande och lättläst berättelse om ett samhälle som återuppväcker döda till livet. Boken börjar med att Jed och hans gäng misshandlar en pojke svårt. Orsaken till överfallet är att pojken är en färglös. Han har injicerats med ett serum och på så sätt räddats tillbaka till livet. Men han behöver inte längre andas, äta eller sova och hår, hud och ögon har blekts ut. Personligheten är dock densamma som innan han dog. Det är alltså bara utseendet som förändras hos en färglös men själen är kvar. Problemet är att de färglösa är hatade bland de levande. Livet som färglös är mycket svårt och man blir utstött i samhället och tvingas leva i slumområden. Ingen vill anställa en färglös och det finns till och med advokater som försöker ta ifrån de färglösa allt som de äger. Jeds pappa är en sådan advokat.
 
Jed lever ett ganska bra liv med vänner och flickvän och han mobbar och misshandlar färglösa elever på sin skola. Det är skrämmande och jobbigt att läsa om hans hat mot de färglösa. Men livet får en oväntad vändning för Jed. När han ska iväg på bio med flickvännen Sadie kommer plötsligt en bil rakt emot henne. Jed försöker att rädda Sadie men blir själv påkörd. Och vaknar upp på sjukhuset som en färglös…

Färglös är en bok som väcker många tankar. Hur långt skulle man gå för att återförenas med en närstående som har gått bort? Vill vi verkligen leva för alltid? Till vilket pris? Är det värt det om man ändå tvingas leva i utanförskap?

5 kommentarer: