onsdag 15 oktober 2014

Född fenomenal av Josephine Bornebusch

En av årets mest omtalade ungdomsböcker måste nog detta sägas vara - Josephine Bornebuschs (Mickan i Solsidan) debutroman. Och visst är det kul!

Rut gillar allt med sig själv utom sitt namn - men det är ju å andra sidan inte hennes fel att hennes föräldrar har så dålig smak. Föräldrarna som möttes på konstfack och när de insåg att Rut var på väg valde helt olika angreppssätt: pappan fortsatte dreja krukor och mamman hoppade av konsten och skolade om sig till läkare istället eftersom hon insåg att pappans krukor aldrig skulle sälja i något större antal.

Ruts bästa kompis är Magda, Magda som är fullkomligt besatt av sex och därtill är mytoman. Sportfånen Abbe hänger också en del runt Rut och faktum är att han kanske egentligen är en tiopoängare när hon tänker efter. Rut själv är dock allra mest intresserad av Anne Frank och då menar jag intresserad som i att veta precis allting som finns att veta om henne och referera till henne precis heeeela tiden.

Själva berättelsen centrerar sig kring en klassresa som Rut försöker manipulera för att hon ska få åka till Anne Franks hus i Amsterdam. Frågan är bara om hon lyckas få sin halvgalna klass, läraren snusk-Hasse och ett gäng föräldrar att göra som hon vill...

Mest av allt gillar jag Rut som är en riktigt cool nörd som vet vad hon vill och ser till att få det. Riktigt härligt med en ungdomsroman där inte allting hela tiden är ett problem! Till och med den objektivt sett ganska kassa sexdebuten beskrivs med en skön distans. Klart läsvärd alltså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar