torsdag 14 januari 2016

Släppa taget av Katarina Von Bredow


Släppa tagetElsa och Stella är enäggstvillingar. De går i åk 9 och i samma klass. På utsidan är de väldigt lika, trots att de inte har samma stil. Men på insidan är de desto mer olika. Stella är populär, utåtriktad, äventyrslysten, social och inte rädd för att göra bort sig. Hon gillar kläder och smink och spenderar alla sina pengar på just det. Elsa däremot är inåtvänd, blyg och oroar sig jämt för hur andra ser på henne. Hon vågar inte prova nya saker, eftersom hon ser faror med det mesta. Hon har inget intresse för mode eller smink och spenderar sina pengar på dukar, penslar och färg istället.Trots att de är så olika är de bästa vänner och berättar allt för varandra. Men det är en sak Elsa inte berättar för sin tvillingsyster. Hon berättar inte att hon är kär i Elliot som går i samma klass som dem.


Stella tjatar ofta på Elsa att hon måste ta för sig mer och släppa taget. Det är precis det Elsa bestämmer sig för att gör när det är dags för filmkväll hos en kompis där även Elliot ska vara. Elsa ska sätta sig bredvid Elliot, hon ska le mot honom och börja prata med honom. Den planen funkar bättre än förväntat! Efter filmkvällen pratar Elsa mer och mer med Elliot och hon går till och med hem till honom. Men inte ens då berättar Elsa något om Elliot för sin tvillingsyster Stella. Hon vill först vara säker på att det verkligen är något mellan dem. Men en dag berättar Stella att hon tycker att Elliot är snygg och att hon ska försöka bli ihop med honom. Elsa blir helt förkrossad. Det är klart att Elliot vill vara ihop med henne om han får välja, tänker hon. Elsa är trots allt bara en kopia och Stella är originalet. Och hon kan ju inte berätta för Stella att hon är kär i Elliot nu när Stella precis sagt att hon gillar honom. Det skulle ju bli jättekonstigt, eller?


Katarina Von Bredow skriver ofta om komplicerad kärlek, vilket hon gör i denna bok också. Men det är också en berättelse om att våga släppa taget, ta för sig och släppa in andra. Spännande ungdomsbok med hög igenkänningsfaktor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar