torsdag 4 januari 2018

"Glad och lycklig? Knappast" och "Kär och galen? Sällan" av Thomas HallingFörsta boken om Linn "Glad och lycklig? Knappast" handlar om hur Linn kände sig sliten mellan sina föräldrar, pappan har bildat ny familj medan hennes mamma inte mår bra. Det blir en del bråk hemma mellan Linn och mamman som förlorat jobbet på grund av alkoholproblem. Även om hon inte längre dricker är Linn väldigt orolig för att det ska hända igen. Samtidigt försöker hon vara sin pappa till lags, barnvaktar sin lillasyster och är duktig i skolan. Hon berättar inte så mycket för någon om hur stressad hon är. Linn har också upptäckt innebandy som hon är bra på och verkligen gillar. Och så är hon förälskad i en schysst kille som heter Habib. Det blir för mycket att hålla reda på för Linn så det strular till sig. I skolan finns en kille som retar sig på Linn och försöker trycka ned henne med taskiga kommentarer. En kväll blir Linn misshandlad av killen och hans kompisar.  
De vuxna måste samarbeta för att hjälpa henne. 


I den här boken har Linn lämnat misshandeln bakom sig och föräldrarna kan kommunicera bättre. Hon spelar i samma innebandylag som sin bästa vän Aisha och är fortsatt hemligt förtjust i Habib. Men sen kommer tankarna... är det nåt på gång mellan Aisha och Habib? Istället för att prata med sin kompis trasslar Linn in sig i sina egna värsta farhågor vilket leder till onödigt krångel. Men det reder upp sig i slutet. Helt perfekt är inte föräldrarnas liv där pappan lyckligt gått vidare med sin nya fru och mamman inte sörjt klart skilsmässan.
Båda berättelserna känns realistiska, speciellt när författaren beskriver hur de olika karaktärerna pratar med varandra och hur Linn tänker.

Bokserien som kommer med en tredje del i vår passar åldern 10-14.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar