måndag 26 mars 2018

Vittnet av Camilla Lagerqvist

I april får alla femteklassare i Burlöv träffa författaren Camilla Lagerqvist. Det ska bli så roligt att höra henne berätta om sina böcker och om sitt författarskap. Jag har precis läst ut bok två i serien Blodsvänner: Vittnet. Serien utspelar sig på 1930-talet, strax innan andra världskrigets utbrott. En mörk tid i historien då man i rasbiologins namn delade in människor i olika kategorier varav vissa ansågs mindre värda. I första delen, Försvunnen, får vi lära känna huvudpersonen Disa, en trettonårig tjej som tillhör resandefolket och som på grund av detta har tvångsplacerats på barnhem. Tillsammans med vännerna Albin och Ville utgör Disa en del i trion Blodsvänner.
Vittnet börjar med att ett knivmord begås på öppen gata i Uppsala. En ensam pojke från fattigkvarteren blir det enda vittnet, men han vågar inte ge sig till känna och prata med polisen. När Disa, Albin och Ville får höra talas om mordet blir de nyfikna och bestämmer sig för att ta reda på mer. När de sedan får höra att mordet föregåtts av en stöld på muséet Gustavianum blir de än mer engagerade, de stulna föremålen hade nämligen skänkts till muséet av Albins pappa. Blodsvännerna bestämmer sig för att försöka hitta pojken som blev vittne. Men de är inte de enda som letar efter honom och deras försök att lösa brottet ska visa sig bli livsfarligt.

Det här är en riktigt spännande berättelse och som vanligt när det gäller Lagerqvists böcker får man också en intressant inblick i historien. Vittnet kan läsas fristående men jag rekommenderar ändå att man börjar med Försvunnen så att man lär känna karaktärerna och deras bakgrund bättre.

1 kommentar: