måndag 11 februari 2013

Personer du kanske känner av Jay Asher och Caroline Mackler

Jag har tidigare bloggat om Jay Ashers ”Tretton skäl varför” där en kille så gärna vill spola tillbaka tiden för att ändra på händelseförloppet. Här har Jay Asher skrivit en bok tillsammans med Caroline Mackler som även den handlar om tid. Men här handlar det inte om ”då” utan om framtiden. I ”Personer du kanske känner” hamnar huvudpersonen i framtiden och framtiden är vår nutid.

Handlingen utspelar sig 15 år tillbaks i tiden, 1996, och trots att det inte är så länge sedan är det mycket som idag är självklart som inte fanns då. Internet är alldeles nytt, mobil är ovanligt och ingen vet vad ett sms är. Emma som är ca 16 år har fått en dator av sin pappa. Föräldrarna är skilda och pappan har flyttat till en annan stad och har nyligen fått ett nytt barn. Datorn är ett försök att visa att han fortfarande bryr sig. Det konstiga är att när Emma loggar in i datorn, ( genom ett mycket långsamt telefonmodem), så hittar hon bland sina favoriter en sida som heter ”Facebook” . Hon går in på sidan och ser till sin stora förvåning sig själv, men som 15 år äldre. När hon läser på sidan blir hon ännu mer förvirrad. Allt ser så äkta ut. Hon visar sin granne Josh sidan. De har alltid varit vänner, men nu är vänskapen ansträngd då Josh avslöjat att han är kär i Emma. Hon vill däremot bara vara vän, och har ständigt nya pojkvänner.När de nu tittar in i sin framtid ser Emma att hon inte alls verkar ha ett bra liv, medan Josh har det hur bra som helst. Han är gift med skolans snyggaste tjej och bor i ett stort flott hus och åker till Hawai på semester. Emma däremot är arbetslös, har en otrogen man och verkar allmänt olycklig. Även om de från början tvivlar inser de efter ett tag att det verkligen är framtiden de får ta del av genom detta märkliga ”Facebook”. De förundras över att de verkar ha 400 vänner! Kan man verkligen ha så många vänner. Överhuvudtaget tycker de att det är lite konstigt att alla skriver så öppet om vad de gör och känner. Efter ett tag upptäcker de att de kan ändra på sin framtid. Små förändringar här och nu får konsekvenser för hur framtiden ser ut. Emma vill verkligen ändra på sin framtid, medan Josh är nöjd med sin.

Jag ska inte avslöja mer, läs själva och se hur det går. Boken är rolig och lättläst, med ett stänk av allvar även om den är betydligt lättsammare än ”Tretton skäl varför”. Det man verkligen kan fundera över efter att ha läst boken är, vad är det som gör att det som i morgon verkar självklart tycker vi idag känns främmande. Och då menar jag inte bara den teknik som inte finns idag. Emma och Josh upplever hela Facebook som väldigt konstigt, t ex det man skriver om och som alla ”vänner” kan se. Om jag hade kommenterat den här boken på Facebook hade jag definitivt tryckt på ”Gilla”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar