tisdag 5 februari 2013

Shoo mannen av Douglas Foley

Shoo mannen är en fristående fortsättning på Douglas Foleys böcker Shoo bre och Shoo len. Huvudpersonen i denna bok är artonårige Djano som drömmer om att bli kock och öppna eget. Men han är otålig och vill att det ska ske omedelbart. Mer otålig är barndomsvännen Rafa som hoppat av gymnasiet och får ihop pengar genom att råna folk. Djano tycker att Rafa går för långt ibland, t ex när han vill skjuta en kompis i benet för att få honom att betala sin skuld. Men det är hans vän och man sviker inte en vän. Men när Djano träffar Nadia är det mycket som förändras, för Nadia är något speciellt. Djano tycker inte att det är så självklart att hjälpa Rafa i alla lägen längre.

När Rafa tröttnat på att inte få ihop så mycket pengar på att råna folk på deras mobiler och andra prylar, bestämmer han sig för att göra något större. Han vill råna Mc Donalds och han vill att Djano ska hjälpa till. Djano tvekar. Tänk om något går fel! Vad händer om pappa som precis blivit frisk från sin cancer får veta? Och Nadia, tjejen som Djano precis träffat och förälskat sig i. Kan han riskera att förlora henne? Men han måste ju ställa upp, för Rafa är hans vän. Vad händer om han inte gör det?

Detta är en bok, precis som de andra två, om handlingar och dess konsekvenser. Hur de val man gör påverkar en själv och människor omkring en. Douglas Foley är mästare på att skriva spännande böcker om ungdomar, kärlek, döden, vänskap och relationer. Dessa tre böcker är ganska lika varandra när det gäller handlingen och det skulle vara kul att läsa en ungdomsbok av Douglas Foley som skiljer sig åt från dessa. Men samtidigt är dessa böcker så bra och jag vill inte vara utan dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar