fredag 31 maj 2013

Bortdribblad av Magnus Ljunggren/Mats Vänehem

Mats Ljungren har tidigare tillsammans med illustratören Mats Vänehem skrivit den populära serien Riddarskolan som passar nybörjarläsarna. Denna gång är de tillbaka med serien Bästa klubben för de som kommit lite längre i sin läsning. I den första boken, Bortdribblad, får vi lära känna Samir och Yalam. Båda gillar fotboll och tränar i samma lag. Tjejer och killar tränar ihop, men när de spelar match spelar killarna för sig och tjejerna för sig. Samir och Yalam tycker att det är roligt på träningarna, men ännu roligare är det att spela match. Men när mamma en dag berättar för Yalam att hon och Samir måste ta bussen hem efter nästa match, blir Yalam orolig. Hur ska de klara det? Men när hon får veta att de ska få 20 kr var att köpa godis för, är hon inte så svårövertalad.

Under matchen kan varken Samir eller Yalam tänka på annat än på godiset de ska köpa efter matchen. Yalam släpper in lätta mål och Samir vet inte ens att de vunnit när matchen är slut. När de köpt godis tar de buss nr 6, precis som Yalams mamma sagt. Problemet är att de tar bussen från fel sida av vägen och åker åt fel håll....

En rolig bok för tjejer och killar som gillar fotboll. Förutom fotboll handlar den om att börja bli självständig och ta ansvar. Många fina och roliga bilder i boken som passar bra ihop med texten. Men det är svartvita bilder, vilket tyvärr gör att många barn kanske väljer bort boken av just den anledningen. Passar för de som går i åk 2-3. Den kan nog också passa duktiga läsare i åk 1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar