tisdag 25 juni 2013

Eviga glömskans allé av Ritta Jacobsson

 
16-åriga Alexa är van vid att klara sig själv. Så när hennes mamma, som arbetar för Läkare utan gränser, reser till Zimbabwe i tre månader känner Alexa sig trygg. Dessutom har hon ju sin mormor, som varit en klippa för henne under hela uppväxten. När det känns ensamt i den tomma lägenheten är det bara att åka ut till mormor i den stora villan Blomsterbo. Och ensamt känns det ganska ofta. Sedan Alexas bästis flyttade från stan har Alexa ingen att vara med längre.
Men någonting håller på att förändras hos mormor. Hon är plötsligt virrig, glömsk och orolig. Hon pratar om att hon haft besök och tagit emot mystiska telefonsamtal. Dessutom påstår hon att hon träffat Alexas morfar, som varit död sedan länge. Håller mormor på att bli sjuk eller har de här sakerna verkligen hänt? Alexa läser med växande oro i tidningen om hur gamla människor blir rånade av en liga, som specialiserat sig på ensamma åldringar i ödsliga hus. Precis som hennes mormor. Hon tycker sig se skuggor i skogen runt Blomsterbo och okända fotspår i snön. Är det någon där som håller uppsikt över huset?

Samtidigt får Alexa oväntat uppmärksamhet av Amanda, en av skolans populära och mest högljudda tjejer. Amanda vill bli Alexas vän och beter sig redan som om de vore bästisar. Alexa är smickrad och dras in i Amandas destruktiva värld, även om hon misstänker att Amanda inte alltid är ärlig mot henne. Genom Amanda träffar Alexa Rasmus och den första förälskelsen är ett faktum.

Det här är en riktigt spännande ungdomsdeckare! Ritta Jakobsson håller läsaren i ett fast grepp genom hela boken. Man bara måste läsa vidare för att få veta hur det ska gå för Alexa och hennes mormor. Även historien kring den opålitliga Amanda bidrar till spänningen; Amanda är som en bomb som när som helst kan explodera. Det här är den första boken av Ritta Jakobsson som jag läst, men definitivt inte den sista.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar