tisdag 24 september 2013

Spela för livet av Michael Williams

Deo bor i en lite by i Zimbabwe tillsammans med sin mamma, morfar och storebror Innocent. Innocent har ett handikapp, som gör att Deo ofta får ta hand om sin storebror. Men detta har Deo inget emot, tvärtom hjälper han sin bror mer än gärna. Deos stora passion är fotboll. När han spelar fotboll är han så inne i spelet att han stänger av allt annat omkring honom. En sådan dag när han är mitt uppe i en fotbollsmatch med sina kompisar, märker han inte att det plötsligt dykt upp ett gäng soldater. Han blir såklart jätterädd och innan han hunnit tänka på varför de står där, har hans mamma och morfar blivit mördade. Deo som sprungit iväg för att leta rätt på Innocent, kommer undan de våldsamma soldaterna.

Deo och Innocent kan inte vara kvar i byn, utan måste ge sig iväg. Precis som många andra bybor vill de ta sig till Sydafrika för att där få ett bättre liv. Bröderna som nu bara har varandra får hjälp av en vän att ta sig till Sydafrika, men det är en otroligt farlig resa och det är ett mirakel att de lyckas ta sig över gränsen. Men Deo inser snart att det kommer dröja länge innan de kan få ett bra liv där. Han bär med sig hemska minnen från den dag då soldaterna kom till hans by i Zimbabwe. Dessutom har de inga pengar eller andra tillhörigheter. Efter att ha slitit som tomatplockare i Sydafrika ett bra tag väljer Deo och Innocent att istället försöka ta sig in till stan och klara sig själva på annat sätt. Kanske hittar de där sin pappa som många år tidigare lämnat familjen och flyttat till Sydafrika!?! Fotbollen som var en stor del av Deos liv i Zimbabwe, har han varken tid eller ork med i Sydafrika. Ännu en tragisk händelse i Deos liv gör att han börjar med droger och sakta börjar tappa all livsglädje. Men när han mår som sämst och är i botten, är det fotbollen som tar honom upp igen och räddar hans liv.

Spela för livet handlar givetvis om fotboll, men den handlar om så mycket mer än bara det. Den handlar om stark syskonkärlek, främlingsfientlighet men också om hopp och att aldrig inte ge upp. En väldigt bra bok som berör. För känsliga läsare vill jag berätta att den innehåller en hel del våld, blod och andra grymheter.

1 kommentar: