torsdag 20 februari 2014

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt

Året är 1987 och June Elbus är 14 år. Hennes morbror Finn har precis gått bort i aids och June är förstörd av sorg. Finn var den enda som riktigt förstod henne, de hade en mycket nära relation. Samtidigt förstår June efter hans bortgång att det var mycket hon inte visste om honom. Hans livspartner Toby (av föräldrarna kallad "morbror Finns specielle vän") har June aldrig fått träffa, t.ex. Efter begravningen blir June kontaktad av Toby som gärna vill träffa henne. June tvekar, men går till sist med på ett möte i hemlighet. Hennes föräldrar hatar Toby eftersom de anser att han mördat Finn genom att smitta honom med den fruktasvärda och stigmatiserande sjukdomen. Men Toby och June finner tröst hos varandra i saknaden efter Finn och de fortsätter att träffas.
 
Innan Finn dog målade han ett porträtt att June och hennes syster Greta. Finn var nämligen en mycket skicklig konstnär. När June och Greta var yngre var de bästa vänner men med tiden har de mer och mer glidit ifrån varandra. Storasyster Greta är full av elakhet och verkar i det närmaste hata June, varför vet inte June. Men morbror Finns porträtt kommer att spela en viktig roll i relationen mellan systrarna.
 
Kärlek, hat, vänskap och sorg är ingredienterna i den här mycket starka debutromanen. Den passar för äldre ungdomar och vuxna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar