torsdag 3 april 2014

Det värsta med min syster av Jacqueline Wilson

Marty och Melissa är systrar men så olika man kan vara. Marty är slarvig men full av fantasi och kreativitet: hon gör sina egna leksaker av vad hon kan hitta och hon ritar och skriver en egen serie om superhjälten Mäktige Mart. Melissa å andra sidan är perfekt ordningsam, älskar smink och fina saker; ja det är som om hon sprider ett rosa, rosendoftande glitter omkring sig. De två systrarna förstår sig inte alls på varandra och konflikterna avlöser varandra.
Systrarnas familj har ekonomiska bekymmer; pappan driver en resebyrå men när fler och fler kunder bokar resor på egen hand har hyran för lokalen blivit för dyr - och pappa har flyttat in hela resebyrån i vardagsrummet. Mamma jobbar som skolsekreterare men för att tjäna extra har hon också börjat sy upp finklänningar på beställning. Snart börjar det kännas trångt i hemmet när båda föräldrarna jobbar hemifrån, och till sist är enda lösningen att Marty och Melissa delar rum. Det är Marty som får ge upp sitt rum, eller sin Marty-koja som hon kallar den, så att mamma kan få en syateljé. Det är bäddat för KATASTROF.
Jacqueline Wilson är en av Storbritanniens största barn/ungdomsförfattare och hon har skrivit många bra böcker. Hon har en speciell ton som jag gillar, det är både humoristiskt och allvarligt på samma gång och framför allt kommer man väldigt nära huvudpersonerna i hennes böcker. Den här är inte hennes starkaste bok tycker jag, men den är klart läsvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar