torsdag 26 juni 2014

Flickan i de vindlande gångarna av Moa Eriksson Sandberg


Flickan i de vindlande gångarna är uppföljningen på Den första flickan skogen möter som Maria tidigare har skrivit om. Nu är det vinter och ett och ett halft år har gått sedan Linda Palm mördades. Ännu vet man inte vem som är den skyldige.

Hanna bor numer i Göteborg med sina föräldrar. Det är sportlov och äntligen ska hon tillbaka till Rydöbruk för första gången. Eller ja, äntligen? Jo, det är klart det ska bli kul att träffa Jonna och Sabina också även om hon mest festar och hänger med de som går i nian. Och Janek. Janeck med de vackra grå ögonen och de mjuka läpparna. Men varför har de inte hörts på så länge? Är de fortfarande tillsammans? Vem är den där tjejen Sabina pratar om som Janek umgås så mycket med? Väl på plats i Rydöbruk känns det bara konstigt och Hanna drar sig för att ringa och stämma träff med Janek.

Men vad är det egentligen som har hänt med Olivia, en tjej i Hannas gamla skola? Hon ligger i koma på sjukhuset efter att ha försökt ta livet av sig. Kanske hänger det på något sätt ihop med mordet på Linda. Märkliga saker börjar hända och Hanna undrar om det är någon som vill ge henne ett tecken. Hon blir aldrig riktigt av med känslan av att någon i Rydöbruk väntar på henne.

Jag tycker det är lågmält spännande och tillslut får man äntligen reda på vem Lindas mördare är. En viktig skillnad i Flickan i de vindlande gångarna jämfört med första boken är inslaget av det övernaturliga som inte finns i föregångaren. Det som gör bokserien mest läsvärd för mig är att Eriksson Sandberg inte tvekar för att ta upp svåra ämnen som våldtäkt och mord trots att det är en mellanåldersklassning på boken. Också ämen som vänskap, kärlek, skilsmässa och första mensen är trovärdigt och fint beskrivet. En toppenserie för den som snart ska eller precis har börjat högstadiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar