torsdag 10 mars 2016

Dockskelettet av Holly Black

Efter att ha skrivit de omåttligt populära Spiderwick-böckerna och flera andra lyckade fantasyserier var förväntningarna höga på Holly Blacks Dockskelettet. Redan efter ett par sidor står det klart att ingen kommer att bli besviken; detta är en kusligt spännande bladvändare som är smart komponerad.

De tre vännerna Zach, Alice och Poppy har alltid lekt tillsammans. De har olika figurer vilka de konstruerar historier kring, långa äventyr fyllda av fantasi. Deras figurer blir riktiga karaktärer, nästan som riktiga personer. Zach tycker verkligen att det är roligt men på senare tid har han börjat känna sig för gammal för att leka. Så händer något hemskt som gör det omöjligt att fortsätta och Zach bestämmer sig för att lägga fantasivärldarna bakom sig.
I ett sista försök att locka tillbaka honom så tar Poppy ut Drottningen. Drottningen är den värdefullaste dockan, en riktigt gammal vacker porslinsdocka som alltid suttit inne i ett glasskåp. Dom kallar henne Drottningen för det är hon som bestämmer över alla andra figurer och hon är för värdefull för att lekas med. Dessutom är de alla lite rädda för henne, det är något grymt och läskigt över henne.  
Men nu har Drottningen ett uppdrag: hon vill bli begravd. Porslinet hon är gjord är blandat med askan från en mördad flicka, håret är flickans eget. De måste ta henne till kyrkogården innan de gjort det kommer ingen av dem få någon ro.
Zach tror först att det bara är något som de försöker lura i honom för att få honom att leka och fantisera igen. Men gränsen mellan fantasi och verklighet blir tunnare och tunnare.

Dockskelettet är en perfekt högläsningsbok, den är spännande, vackert illustrerad och tar sina läsare på allvar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar