fredag 26 februari 2016

Hemma av Carson Ellis


Den amerikanska illustratören Carson Ellis (påfallande lik Joni Mitchell) har skapat en bilderbok som lekfullt ifrågasätter vad som egentligen utgör ett hem. Det som är en sko för den ene, kan vara ett hem för någon annan- här råder ingen brist på fantasi men läsaren får också öppna sinnet för att ta till sig alla olika varianter. Som inte bara utgörs av dem man traditionellt möter i barnböcker, som snigelskal eller fågelbon, författarens fantasi täcker det mesta. Ett spindelnät är ju faktiskt någons trygga punkt.
Ellis som själv huserar på en gård på den amerikanska landsbygden, ett stort trähus med torn, påstår att hon haft roligt när hon gjorde boken och tänkte att då kanske barn också kommer att uppleva den på samma sätt. Eller som hon säger helt stillsamt när hon berättar om 'Hemma' i en film på Youtube: "Det här är mitt hem. Hur ser ditt ut?"
Ellis' fördomsfria hållning smittar. Via de mysiga och roliga bilderna uppstår naturliga frågor som inte är helt inaktuella idag. Den som saknar hem ser till att skapa något eget beroende på förutsättningarna. Men hur dessa ser ut kan skilja sig väldigt. Slott eller koja?
En bilderbok som borde kunna inspirera till intressanta samtal med barn i yngre skolåldern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar