tisdag 20 september 2016

Var är Audrey? av Sophie Kinsella


Var är Audrey?Audrey lider av social fobi och hon klarar inte av att ha ögonkontakt med människor, inte ens med sina föräldrar och syskon. Därför bär hon alltid solglasögon, till och med på vintern och hemma. Hon klarar heller inte av annan typ av kontakt, t ex kroppskontakt. Hon kan inte prata med främlingar och det räcker med att någon kommer fram och säger hej för att hon ska få panik. Hennes bror Frank är helt beroende av datorspel och han lägger ner all sin fritid på det, speciellt på spelet LOC. Han har bestämt sig för att tävla i den internationella årliga tävlingen i LOC-spel som ger flera miljoner i vinst. Linus är Franks kompis. Han hänger mycket hos Frank eftersom de spelar LOC ihop och har planerat att tävla i samma lag. Frank ber Audrey att försöka att inte flippa ut när Linus är hemma hos dem för han måste vara där om de ska kunna vinna tävlingen. Audrey och Linus testar ett annorlunda sätt att kommunicera på, nämligen genom att skriva lappar till varandra. På detta sätt börjar hon närma sig någon utan att flippa ut.

Audrey får i uppgift av Sarah att genom film dokumentera sin vardag samt att ta sig in till stan och gå in på Starbucks. Lättare sagt än gjort, för någon med social fobi. Men Linus erbjuder henne sin hjälp. Audrey är lycklig och glad med Linus och hon tror att han botat henne och gjort henne frisk. Men så enkelt är det inte, förklarar hennes psykolog Sarah.

Audreys mamma är en sådan mamma som vet att hennes barn kommer att tack henne i framtiden även om de tycker att hon är asjobbig just nu. Mamman märker att Frank blivit beroende av spel. Hon löser det genom att slänga ut datorn från fönstret och Frank inte kan spela längre och då heller inte vara med i den stora tävlingen. Det gör att Linus slutar gå hem till Frank. Hur ska det då gå för Audrey? Hon som precis börjat lära känna Linus och för första gången på länge kommit någon nära utan att flippa ut. Som om det inte vore nog, märker Audrey att det är något lurt med mamma och pappa och att de döljer något för henne. Hon ber Frank att gå in på pappas mail och där hittar hon hemligheten.

Tyckte så mycket om denna bok på många sätt. Det är en rolig bok trots det allvarliga ämnet och är en av de få ungdomsböcker som tar upp psykiska sjukdomar. Karaktärerna är lätta att tycka om. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar