tisdag 4 juli 2017

Naddap Dlöks- Humlan 2b skriver baklänges


Inspirerade av högläsning av Roald Dahl's Naddap Dlöks skrev 2b på Humlemadskolan egna berättelser. I Naddap Dlöks (sköldpaddan) är Herr Hoppig väldigt (hemligt) förälskad i sin granne Fru Silver och vill inget hellre än att vinna hennes kärlek. Men fru Silver har bara ögon för sin sköldpadda Alfie. Hennes högsta önskan är att Alfie ska bli lite större. Herr Hoppig kommer på en idé. Han skriver ned en baklängesramsa till Fru Silver och säger att den är magisk och ska få Alfie att växa. Samtidigt köper han massor av sköldpaddor i olika storlekar och byter ut dem i smyg, en i taget, tills Fru Silver tycker att Alfie blivit lagom stor. Fru Silver blir kraftigt förälskad i Herr Hoppig och de gifter sig.


I elevernas historier skulle det också finnas ett problem, en baklängesramsa och en lösning. Här kan ni läsa de färdiga berättelserna:
http://humlemadskolan.bookis.se/bocker/berattelser-med-baklangesramsor/ 
Skrivprocessen bestod av 3 steg. Första steget var att skriva historien från början till slut. Eleverna fick läsa upp sina berättelser och ge varandra feedback i små grupper handledda av en vuxen. Fanns baklängesramsan med? Och vad var det egentligen som gjorde att problemet löste sig?

Viktigt att skriva ned alla idéer så inte några blir kvar i huvudet...

När man justerat texten var det dags för feedback: byta iPad med en klasskompis och komma på 2 stjärnor och en önskan: två bra saker med berättelsen och en sak som kunde blir bättre.
När man fått kompisens förslag på förbättringar skrev man lite till, sen var det bara teckningen kvar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar