fredag 11 augusti 2017

Half bad - ondskans son av Sally Green

Half bad. Ondskans sonSextonåriga Nathan är ett halvblod, till hälften vit och till hälften svart häxa. Sedan barnsben har han fått höra hur fruktansvärda de svarta häxorna är. Hans far Marcus är den mäktigaste och ondaste av dem alla sägs det, men honom har Nathan aldrig träffat. Hans mor, som alltså var en vit häxa, dog när Nathan var baby och därför har han vuxit upp hos sin mormor. Nathan funderar mycket på vem han är och om han är god eller ond. Att han är annorlunda från de vita häxorna råder det inget tvivel om, men allt kanske inte är svart eller vitt?


Nathans sjuttonårsdag närmar sig, en viktig dag för alla häxor, den dag då han ska få tre gåvor och upptäcka vilka som är hans magiska krafter. Men ju äldre Nathan blir, desto hårdare kontrolleras han av de vita häxornas råd. De är rädda för vad Nathan är och kan komma att bli. Till slut tas han till fånga och spärras in. Nathan blir misshandlad och straffad trots att han inte har gjort sig skyldig till något brott. Det hårda livet i fångenskap tär på honom men han låter sig inte kuvas. Tankarna på att få återse sin bror och sin kärlek Anna-Lise, som båda är vita häxor, håller honom vid liv, liksom den förbjudna drömmen om att finna sin far. Han bestämmer sig för att satsa allt på att fly.


Den här boken är väldigt spännande och ganska otäck på sina ställen. Det är författaren Sally Greens debutbok och den har blivit en enorm succé i hela världen. Den finns till och med i Guinness rekordbok som mest översatta barn- och ungdomsbok och mest översatta bok av en författare innan den hunnit ges ut! Ondskans son är första delen i en triologi och följande två böcker heter Det mörka ödet och Häxornas krig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar