onsdag 22 augusti 2012

Extra av Per Nilsson, Jävla Lucia, Förvandlad, Jag är love av Mårten Melin


Udda elever

Jag gillar Per Nilssons serie om Extra, flickan som hamnar i Pim-Pims klass. Pim-Pim går på mellanstadiet och är en vanlig kille som kanske funderar lite mer än de flesta. Pim-Pim märker ganska snart att det är något speciellt med Extra. Hon är ovanligt blek, men samtidigt kraftfull. Hon dyker upp och försvinner lika plötsligt. Trots att hon har ett stillsamt sätt ändrar hon mycket i klassen. Pim-Pim är den enda i klassen som får reda på Extras hemlighet. Hon är nämligen en ängel som hamnat i klassen! Hon är där för Pim-Pims skull men varför förstår han inte. Spänningen stiger för varje bok i serien och hittills har tre böcker kommit ut, den fjärde är på gång. Goda krafter ställs mot onda. Samtidigt med allt övernaturligt sker ett vanligt vardagsliv i klassen. Det spelas fotboll, kärlek uppstår och i klassen finns många konflikter. Per Nilsson berättar om detta fängslande och lättläst.

Böckerna om Extra för tankarna till böcker av Mårten Melin som jag också gillar. I Jävla Lucia hamnar ingen mindre än Djävulens dotter i Martins klass. Även hon har förmågan att påverka folks beteenden och märkliga saker händer. Helt plötligt ligger en råtta i fisksoppan, och när Lucia får reda på att Martin är hopplöst förälskad i Leena, säger hon att hon ska hjälpa honom. Allt får dock ett oväntat slut!

I Mårten Melins bok Förvandlad, vaknar Måns en morgon med hårstrån i munnen och är inte hungrig som han brukar. Det visar sig att han på natten varit förvandlad till en katt! Han är drabbad av en förbannelse som finns i släkten och när hans mamma upptäcker det förstår hon att det enda som finns att göra är att skicka honom på en internatskola som tar hand om elever med övernaturliga krafter. Det är en mycket ovanlig skola som av dem som bor i närheten kallas Monsterskolan. Här går bl a vampyrer och varulvar och i rummet intill möter han Felicia som även hon blir katt på natten. Speciellt lätt är det att förvandlas när man utsätts för ”amorösa retningar”. Någon skrev om boken att här möts Harry Potter och Twilight.

Jag är love är en fristående fortsättning på Förvandlad. Huvudpersonen Loves stora problem är att alla blir så fruktansvärt förälskade i honom. Han hamnar på Monsterskolan för att lära sig att hantera sina krafter. Här skymtar Måns förbi och även Lucias syster från boken Jävla Lucia finns på skolan. Kul! Även den här boken är riktigt bra. Fler böcker om Monsterskolan är på gång

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar