måndag 8 oktober 2012

Underverk av Brian Selznick


Det här är en mycket speciell bok som inte liknar något annat jag har läst. Det skulle i så fall vara Ankomsten av Shaun Tan  som fick ALMA-priset 2011. Även det är en bok som berättar med hjälp av bilder. 

Boken består av två berättelser som utspelar sig med 50 års mellanrum, 1927 och 1977. Den ena berättelsen berättas inte med ord, utan enbart med hjälp av många fantastiska och detaljrika  bilder.  Berättelserna varvas och till slut knyts de ihop. Det är mycket fascinerande att upptäcka hur mycket som går att berätta enbart med bilder. 

I båda berättelserna rymmer  två vilsna barn (som båda är döva) till New York  för att söka efter en anhörig. Ben har nyligen förlorat sin mamma och kort därefter blivit döv i en olycka. Han vill nu söka upp sin far. Hans berättelse berättas med ord. Rose som är 12 år, 50 år tidigare, är döv sedan födseln och känner sig instängd och överbeskyddad. Hon rymmer till New York där hennes bror bor och arbetar. Roses historia får vi följa genom bilder.  Naturhistoriska museet i New York spelar en viktig roll i bägge historierna.

De skrivna delarna är inte så lättlästa, men de många bilderna gör att det inte känns tungt. Det här är en bok som man behöver ge lite tid, men de som gör det kommer att älska den.

Brian Selznick har även gjort boken En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret, som även den är fylld av bilder som berättar en del av historien.  Den har även  filmatiserats. 
Här kan man höra författaren Brian Selznick berätta på engelska om Underverk http://www.youtube.com/watch?v=9K2YaVxeTiM&feature=player_embedded

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar