söndag 23 december 2012

Skuggan av Petrus Dahlin och Lars Johansson


Skuggan

Jag hade inte hört så värst mycket om Skuggan innan jag fick den på mitt skrivbord, men jag tyckte intrigen verkade spännande och jag har läst och tyckt om en hel del av Petrus Dahlins böcker för yngre läsare, så jag blev nyfiken och började läsa. Oj vilken fullträff! Visst är det härligt när man inte har några speciella förväntningar på en bok som sedan visar sig vara bara såå bra!
Skuggan är en tonårstjej på flykt från en liten by i Västafrika, där det sedan tusen år tillbaka pågår ett klankrig. Hon är själv utsedd, genom urgamla, nedärvda krafter, att leda sin klan till seger i den slutgiltiga striden. Båda de rivaliserande klanerna använder sig av voodoo för att bekämpa och förgöra varandra. Skuggan har tagit sig långt bort från byn för att samla sina krafter inför uppgörelsen, och hon har nu hamnat i en förort till Stockholm, där hon gömmer sig i ett tomt gammalt hyreshus som väntar på renovering. Hon måste vara extremt försiktig eftersom hon vet att hon kan vara jagad även här.  I huset mitt emot bor 15-åriga Ruben. Han tillbringar sin lediga tid med att spela dataspel och längta tills han ska gå ut nian, så att han slipper sina plågoandar i skolan och de oengagerade lärarna som inte orkar bry sig. En dag råkar Ruben klampa rakt in i Skuggans gömställe. Båda ser på varandra med stor misstänksamhet till en början, men så småningom inser Skuggan att hon kan ha nytta av en vän i det nya landet. Ruben å sin sida fascineras av Skuggan och av voodoons kraft och ser en möjlighet att hämnas sina mobbare. Ungefär samtidigt får Ruben genom sitt spelande kontakt med Miranda, en tjej från den "fina" sidan av stan. Han berättar för henne voodon och de två börjar experimentera på egen hand. Men i sin okunnighet släpper de loss ondskefulla krafter som är långt farligare än de kunnat ana. Dessutom lägger de ovetandes ut spår åt Skuggans förföljare, som inte skyr några medel för att fånga henne, död eller levande.
Jag gillar verkligen den här typen av bok, som blandar magi med "vanliga" tonåringar och deras problem och relationer. Den påminner faktiskt en hel del om Cirkeln! Det finns en spänning mellan Ruben, Miranda och Skuggan, nästan lite av ett triangeldrama. Man får följa de tre ungdomarna växelvis i boken och man blir nyfiken på hur relationen mellan dem kommer att utvecklas. Upplösningen är så spännande att det är omöjligt att lägga boken ifrån sig innan man läst klart. Tack och lov så kommer det en fortsättning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar