torsdag 6 december 2012

Blink blink med stjärnan av Ingrid Olsson

I åtta korta berättelser fångar författaren Ingrid Olsson mycket starka känslor med få ord. Huvudpersonerna är namnlösa, det står bara en flicka eller en pojke. Det kan alltså vara vem som helst.
Novellerna tar upp skilda ämnen, som flickan som står i kön till kiosken med pappan och ska beställa korv med pommes frites. Mamman hatar att de äter sånt. Hon får ont i magen då hon vet att det kommer att leda till bråk. Föräldrarna är skilda. Eller berättelsen om pojken som är på väg till skolan med en röd stickad tröja som han vet att han kommer att bli retad för. Han har glömt tröjan som han köpt själv och brukar byta om till. Eller flickan som väntar på att flytta hem till pappa över helgen, men vet att mamma kommer att dricka. Eller pojken som står tårögd bland skärvorna av ett prydnasdsföremål som ärvts från en älskad mormor. Han blöder, men det är inte det som gör att han gråter.
Här finns så mycket att prata om och jag tror att boken passar bäst att läsa i grupp och sedan samtala kring. Även om den är lättläst finns mycket som inte är självklart. Man skulle också kunna skriva en fortsättning på berättelserna, då alla har mycket öppna slut. Hur går det sen? Jag hoppas att boken kommer att användas på många spännande sätt.
Ingrid Olsson har skrivit en rad uppskattade böcker, bl a serien Långt ifrån cool med fortsättning.  Även i den serien finns mycket att prata om, men här visar hon upp en djupare sida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar