tisdag 15 april 2014

Monkel Trogg av Janet Foxley

Stackars Monkel är något så ovanligt som en kortväxt jätte. Trots att han är 10 år och så gott som fullvuxen är han knappt större än sin babysyster Flubb. Lillebror Gritt som är sju år och bra mycket större bollar gärna med Monkel. Över huvudtaget tycker de andra jättarna att det är otroligt roligt att "leka" med Monkel, vilket ofta blir ganska smärtsamt för honom. Han brukar därför skolka från skolan och i stället gömma sig i skogen.
De stora slutproven närmar sig och Monkel ska förhöras i drakvetenskap (jättarna har drakar som arbetsdjur) och småttingkunskap (småttingar=människor). Alla jättar är rädda för småttingar eftersom småttingarna har magi. En gång i tiden kunde jättarna göra vad de ville med människorna, men sedan människorna började skjuta på dem med sina magiska mördarpinnar har jättarna dragit sig tillbaka och lever inne i sitt berg, Grummelberget. Men när Monkels skolklass gör ett studiebesök på Småttingmuséet får Monkel tag i några småttingkläder och en av deras magiska böcker. Då kommer han på att han kan dra nytta av sin storlek och klä ut sig till småtting. Sedan kan han ta sig till småttingarnas värld och lära sig allt han behöver veta för att klara slutproven...
Boken är full av knasiga skämt och roliga namn, jättarnas kung heter till exempel Kung Trögtänkt och prinsessan heter Mopplopp. Jättarna är inte speciellt intelligenta, förstår man, med undantag för Monkel då. Monkel Trogg har blivit en stor succé i många länder och det finns även planer på att göra film av boken, eller kanske böckerna om Monkel. Det finns nämligen en fortsättning som heter Monkel Trogg och den flygande åsnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar