måndag 20 juli 2015

Han & dom av Katarina von Bredow

Han & domKatarina von Bredows serie om mellanstadiet har ju fått fina recensioner. Jag läste och tyckte mycket om Hon & han och nu är det alltså dags för fortsättningen. Varje bok i serien följer en person i en mellanstadieklass, i Hon & han var det Alicia, en av tjejerna i klassen som då var nästan populär men inte riktigt med i innegänget och det är spännande att få se henne igen, lite på avstånd - det ger mig en annan bild av henne, skoj.


I Han & dom är det klassens kung Kevin man får följa. Åtminstone är han klassens kung till att börja med. Kevin får skulden för en olycka där en gammal man blir skadad och det får katastrofala följder för honom. Kevin förlorar sin sociala status och blir utfryst av så gott som hela klassen och när han försöker göra det bra igen blir det bara etter värre.


Jag tycker det här är riktigt bra. Inte nog med att det är en kille som är huvudperson och man får följa hans tankar och känslor, det är dessutom en kille som är riktigt dryg och jobbig. Kevin äger (i sitt eget tycke) verkligen världen, han kan göra folk populära eller se till att ingen någonsin pratar mer med dem, han väljer ut vilka tjejer han ska låta bli hans flickvänner, han har sin åsikt klar om alla och regerar hela klassen utefter den. Hans självkänsla gestaltas träffsäkert i inledningen med att han klättrar upp i ett träd så högt att han skulle slått ihjäl sig om han inte fått hjälp ned, och det som hänger kvar hos honom efteråt är känslan av att vara oövervinnelig och odödlig. Bokens titel är också mycket passande då den perfekt beskriver förhållandet mellan Kevin och hans klasskamrater, både före och efter olyckan.


Ibland glimrar det emellertid till av lite trevligare karaktärsdag - Kevin visar sig vara väldigt modig och, dessutom, full om omtanke när det faktiskt gäller. Hans funderingar kring döden och samtal med Holger, den gamle mannen som blir skadad, ger också både karaktär och bok ett djup och jag tänker att det där är perfekt högläsa och samtala om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar