tisdag 2 februari 2016

Den femte vågen av Rick YanceyEfter första vågen finns bara mörker. Efter andra vågen är det bara de som har tur som överlever. Efter tredje vågen är det bara de som har otur som överlever. Efter fjärde vågen finns bara en regel: lita inte på någon.

Bioaktuella Den femte vågen är den första delen i en science fiction-trilogi om en värld som är under rymdinvasion. Jorden har förvandlats till en grym plats där nästan alla människor är utrotade. Cassie är en tonårstjej som är ensam kvar. Hennes föräldrar är döda och hennes bror tillfångatagen. Nu flyr hon från De andra som ser ut som människor men som har som uppdrag att döda alla de ser. Cassie försöker att överleva genom att inte lita på någon. Hon har lovat sin bror att de ska återförenas och det är ett löfte som hon tänker hålla oavsett vad.

I Den femte vågen får vi följa olika personer som har överlevt vågorna. I början handlar det mest om Cassie men efter några kapitel får vi bekanta oss med andra karaktärer. Det gäller dock att vara vaken när man läser romanen eftersom karaktärerna turas om att berätta i boken. Författaren byter alltså huvudperson i nästan varje kapitel och ibland kan det vara svårt att hålla reda på vem det är som berättar.

Rick Yancey har skrivit en obehaglig och otroligt spännande dystopi. Den innehåller många oväntade vändningar och är beroendeframkallande. Jag kunde inte lägga den ifrån mig och ville läsa ut den på en gång. Tempot är högt och som läsare vet man aldrig riktigt vem man kan lita på. En riktig bladvändare med andra ord och jag längtar tills jag ska läsa den andra delen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar