måndag 20 augusti 2018

Save-the-date: Boksamtal med Emma Knyckare 19 september på Arlövs bibliotek


Foto: Kitty Lingmerth

Vi vill tipsa er om att Arlövs bibliotek den 19 september kl 18 bjuder in till ett komiskt boksamtal med Emma Knyckare!

Emma Knyckare är en mycket uppskattad och flitigt anlitad komiker, radiopratare, programledare, och nu även författare till den personliga och humoristiska boken ”HIT MED FLASKAN! – handbok för panikslagna mammor”. Den handlar om Emma Knyckares resa in i föräldralivet och behandlar ogenerat ämnen om kejsarsnitt, amning, abort, bonusbarn, kroppen och de ljuvliga men skitjobbiga småbarnsåren.

Detta kommer att blir en kväll full av skratt och igenkänning, när humor är som bäst och självklart är det roligt både för dig med eller utan barn!

Det finns plats för barnvagnar och du är varmt välkommen att ta med din bebis.

Eventet har fri entré men du ska föranmäla dig för att säkra en plats. Hör av dig till bibliotek.arlov@burlov.se eller 040-625 62 74 så skriver vi upp dig på listan!

fredag 22 juni 2018

De ofria av Jan Lundström

Detta är något så ovanligt som en nära 500 sidor tjock ungdomsbok på temat det svenska slaveriet. Berättelsen som utspelar sig 1709 riktar sig till ungdomar i senare delen av tonåren speglar tankarna hos den 15-åriga mamsellen Matilda som hamnar hos sin far på dåvarande "svenskön" S:t Barthélemy i Västindien när modern dött.
Resan blir ett uppvaknande för Matilda som går från att vara en oskuldsfull 15-åring utan större kunskap om världen än den hon fått till sig under sin priviligierade barndom i Stockholm. Efter att ha konfronterats med den sunkiga kvinnosynen hos män som kommer i hennes väg och de stora skillnaderna i levnadssätt i kolonialväldet tvingas hon växa upp snabbt. Särskilt genom den plågsamma upptäckten att hennes pappa som hon egentligen inte känner alls levt ett parallellt liv med sin slavinna och att Matilda har ett par år äldre bröder, tvillingarna Witte och Zwarte. Chocken blir ännu större när hon inser att fadern genom att ha gett Witte status medan den mörke Zwarte knappt betraktas som en människa, skapat en osund mentalitet hos de två bröderna som båda försöker överleva på sitt sätt.

Matildas skuldkänslor och förakt för sin bakgrund, det liv hon fått på andras bekostnad blir outhärdliga. Hon finner det omöjligt att acceptera de flesta av sin fars livsval och försöker hitta ett sätta att rädda Zwarte från ett liv i misär. Men att trotsa fadern och lagarna på ön är förenat med stor fara. Han är oberäknelig, självisk, alkoholiserad och har en minst sagt traditionell syn på flickors roll. Räddningsaktionen får motsatt effekt och Matilda och Zwarte hamnar i en ännu värre situation.



Berättelsen om kolonialism är inte ny för någon som tagit del av slaveriets historia men bidrar med ett nytt perspektiv på en för många okänd (och skamfylld) del av Sveriges historia.
Språket är den högtravade svenska man får förmoda talades i Sverige vid den här tiden.
Det är en ovanlig bok med högaktuellt tema: vem är svensk, vems ansvar är det att förändra ett ojämlikt samhälle?

torsdag 17 maj 2018

Examensbokprat för alla nior


Varje år bjuder biblioteken i Burlöv in alla 9:or i kommunen till ett examensbokprat. Detta innebär att de får träffa vår ungdomsbibliotekarie, hen bokpratar ca 7 boktitlar och efter det är klart får varje elev välja en av böckerna som de sedan får i examenspresent av biblioteket.
Detta är ett sätt att gratta eleverna för fint arbete i grundskolan, men kanske framförallt något vi gör med en baktanke eller kanske rättare sagt en förhoppning… Nämligen att den boken de får kommer ge dem en riktigt bra läsupplevelse som kan leda till att besöka oss igen på egenhand utanför skolans kontroll. Hela livet!
I år är de utvalda titlarna:
Allt vi inte pratar om : en bok för killar och män
Malala : flickan som stod upp för rätten att gå i skolan och förändrade världen
Jag, En David Levithan
Om jag var din tjej av Meredith Russo
Monster av Keith Gray
Färjan av Mats Strandberg
Den blomstetid nu kommer av Marie-Chantal Long

måndag 14 maj 2018

Dödsbo av Mia Öström

Ninos föräldrar ska skiljas och ganska hastigt blir det bestämt att Nino och hennes mamma ska flytta till en lägenhet i stan. Ett dödsbo, visar det sig. Mamma är noga med att poängtera att det inte nödvändigtvis betyder att någon har dött där. Men den gamla damen som bodde i lägenheten tidigare är död, och alla hennes möbler och saker ingår i köpet. Både lägenheten och hela huset visar sig vara väldigt speciella. Det är som om en mörk skugga vilar över hela byggnaden. Taket och innergården är full med kajor och om natten hörs viskningar. Nino hittar en dold dörr i vardagsrummet som leder in i en annan, likadan lägenhet som hennes. Men det ska ju bara finnas en lägenhet per våning..? Tillsammans med sin nya vän David, som bor i lägenheten under, försöker Nino ta reda på vilka hemligheter det gamla huset ruvar på.

Det här är en lagom läskig och väldigt spännande bok för mellanåldern. En hel del klassiska spökhistorieingredienser men ändå en originell berättelse. Mia Öström har tidigare skrivit böcker för ungdomar, bl.a. Skuggsommar som jag tidigare har skrivit om här på bloggen.

fredag 11 maj 2018

Oväder av Tuvalisa Rangström och Clara Dackenberg

Bilderbok om en vante eller relationen till stormig väderlek? Det drar ihop sig till storm och Tussen måste värja sig, men var är tumvanten? Det går inte att vara utomhus i stormväder utan sin vante!
Och alla påverkas av blåsten, ingen kommer undan. Tussen väljer att konfrontera stormen.
När ovädret lugnat sig är det viktigt att se vad som försvunnit eller upphittats: skor, kläder, saker.
Alla viktiga för någon. Och hur mår alla efter att ha ruskats om? Efter regn kommer solsken kanske, det är i vart fall inte jordens undergång att vara lite ängslig en stund. Bara man hittar sin vante...


onsdag 2 maj 2018

Flickan i blått av Torhild Elisabet Sandberg


Historien om Petra som ser en klasskompis råka illa ut och inte vet om hon ska berätta för sin lärare har berättats innan.  Det som gör denna bok speciell är att den också väver in konsthistoria och religion. Det är genom sin granne, den gamla damen Fredrika, som Petra via Fra Angelico och Ivan Kramskoy hittar lösningen på sitt problem. Det är snyggt gjort och boken är välskriven. Flickan i blått tar barns känslor på allvar och är spännande att läsa. Även om änglar finns i alla religioner så genomsyras boken främst av kristendomen.
Detta är första delen i serien Petras bilder och den följs av böckerna Pojken med Örnen och Klockan som rinner.
 

måndag 26 mars 2018

Vittnet av Camilla Lagerqvist

I april får alla femteklassare i Burlöv träffa författaren Camilla Lagerqvist. Det ska bli så roligt att höra henne berätta om sina böcker och om sitt författarskap. Jag har precis läst ut bok två i serien Blodsvänner: Vittnet. Serien utspelar sig på 1930-talet, strax innan andra världskrigets utbrott. En mörk tid i historien då man i rasbiologins namn delade in människor i olika kategorier varav vissa ansågs mindre värda. I första delen, Försvunnen, får vi lära känna huvudpersonen Disa, en trettonårig tjej som tillhör resandefolket och som på grund av detta har tvångsplacerats på barnhem. Tillsammans med vännerna Albin och Ville utgör Disa en del i trion Blodsvänner.
Vittnet börjar med att ett knivmord begås på öppen gata i Uppsala. En ensam pojke från fattigkvarteren blir det enda vittnet, men han vågar inte ge sig till känna och prata med polisen. När Disa, Albin och Ville får höra talas om mordet blir de nyfikna och bestämmer sig för att ta reda på mer. När de sedan får höra att mordet föregåtts av en stöld på muséet Gustavianum blir de än mer engagerade, de stulna föremålen hade nämligen skänkts till muséet av Albins pappa. Blodsvännerna bestämmer sig för att försöka hitta pojken som blev vittne. Men de är inte de enda som letar efter honom och deras försök att lösa brottet ska visa sig bli livsfarligt.

Det här är en riktigt spännande berättelse och som vanligt när det gäller Lagerqvists böcker får man också en intressant inblick i historien. Vittnet kan läsas fristående men jag rekommenderar ändå att man börjar med Försvunnen så att man lär känna karaktärerna och deras bakgrund bättre.

torsdag 18 januari 2018

Bokcafé för unga startar för terminen


Nästa onsdag, 24 januari kl 15-16 drar vi igång terminens bokcafé för unga, vi ses på Vårboskolans bibliotek. Alla som kommer får fika, de bätsa boktipsen, hänga med smarta personer :) och en pocket i present, välkomna!






torsdag 4 januari 2018

"Glad och lycklig? Knappast" och "Kär och galen? Sällan" av Thomas Halling



Första boken om Linn "Glad och lycklig? Knappast" handlar om hur Linn kände sig sliten mellan sina föräldrar, pappan har bildat ny familj medan hennes mamma inte mår bra. Det blir en del bråk hemma mellan Linn och mamman som förlorat jobbet på grund av alkoholproblem. Även om hon inte längre dricker är Linn väldigt orolig för att det ska hända igen. Samtidigt försöker hon vara sin pappa till lags, barnvaktar sin lillasyster och är duktig i skolan. Hon berättar inte så mycket för någon om hur stressad hon är. Linn har också upptäckt innebandy som hon är bra på och verkligen gillar. Och så är hon förälskad i en schysst kille som heter Habib. Det blir för mycket att hålla reda på för Linn så det strular till sig. I skolan finns en kille som retar sig på Linn och försöker trycka ned henne med taskiga kommentarer. En kväll blir Linn misshandlad av killen och hans kompisar.  
De vuxna måste samarbeta för att hjälpa henne. 


I den här boken har Linn lämnat misshandeln bakom sig och föräldrarna kan kommunicera bättre. Hon spelar i samma innebandylag som sin bästa vän Aisha och är fortsatt hemligt förtjust i Habib. Men sen kommer tankarna... är det nåt på gång mellan Aisha och Habib? Istället för att prata med sin kompis trasslar Linn in sig i sina egna värsta farhågor vilket leder till onödigt krångel. Men det reder upp sig i slutet. Helt perfekt är inte föräldrarnas liv där pappan lyckligt gått vidare med sin nya fru och mamman inte sörjt klart skilsmässan.
Båda berättelserna känns realistiska, speciellt när författaren beskriver hur de olika karaktärerna pratar med varandra och hur Linn tänker.

Bokserien som kommer med en tredje del i vår passar åldern 10-14.