torsdag 20 september 2012

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark


Det var lite Harry Potter känsla när Cirkeln kom ut våren 2011. ”Alla” pratade om den och de som läst boken var lyriska. Dessutom var författarparet Mats Strandbergs och Sara Bergmark Elfsgrens debutanter. Så det var med stor förväntan jag började läsa, och jovisst, DEN ÄR SÅÅ BRA!
Kort handling:
I en liten håla i Bergslagen, Engelsfors börjar konstiga saker att hända.
Sex vanliga tjejer som precis har börjat gymnasiet, visar sig vara häxor och utvalda för att kämpa mot magiska och onda krafter som hotar hela tillvaron. Tjejerna är mycket olika, men uppdraget gör att de måste samarbeta, trots olikheter och att de egentligen inte gillar varandra.
Berättelsen börjar med att en klasskamrat till tjejerna, Elias, hittas död på en toalett i skolan. Allt talar för självmord, men den som stod honom närmast, en av de utvalda Linnea, tvivlar. En natt när fullmånen är röd drivs dessa tjejer till en plats där de träffas och får reda på sitt uppdrag av skolans vaktmästare som visar sig komma från en annan tid och plats. Ondskan finns på skolan, men var och vem är fienden. Rektorn? Gruppen drabbas av ännu ett dödsfall, och tjejerna förstår ännu mer hur viktigt det är att de håller ihop och att de (och kanske hela mänskligheten) verkligen svävar i fara.
Boken är en blandning av forntida myt och nutida verklighet. Trots de magiska inslagen känns personerna ovanligt trovärdig och berättelsen är oerhört smart skriven. Det är faktiskt en av de bästa tonårsskildringar jag läst.  När man slår ihop boken efter över 600 sidor känns det som man känt bokens huvudpersoner länge och redan saknar dem. Om saknaden blir stor kan man gå in på facebook, där man kan diskutera med andra om Cirkeln och fortsättningen Eld. http://www.facebook.com/Cirkeln.Eld.Nyckeln?sk=info#!/Cirkeln.Eld.Nyckeln

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar