lördag 8 september 2012

Rör mig inte! av Tahereh Mafi


”Rör mig inte!” är Tahereh Mafis debutroman och första delen av tre. När boken börjar har Juliette varit inlåst i nästan ett år. Hon får bara mat en gång om dagen, äger inget annat än en penna och en skrivbok och har ingen kontakt med andra människor. Anledningen till att hon blivit inspärrad är att hennes beröring är dödlig och ingen vet varför hemska saker händer när hon rör en annan människa. Inte ens hennes föräldrar vill ha kontakt med henne. Juliette har ett litet fönster i sin cell och den tittar hon ut genom då och då. Men hon ser aldrig den vita fågeln flyga, som hon drömmer om. Istället är det mörka moln och en grå himmel hon får se. Djuren har dött, fåglarna flyger inte och det finns knappt några blommor kvar. Vädret går det inte att lita på. På vintern kan det vara 33 grader varmt och på sommaren kan det helt plötsligt börja snöa. Men sedan Återetablissemanget tagit makten har det blivit lite bättre. Men den nya makten vill ha kontroll och styra folket, medan människorna vill ha frihet. Människor dödas av Återetablissemanget och Juliette kan med sin beröring vara ett vapen.

En dag kommer en kille, Adam, in i Juliettes cell och hon får veta att han ska stanna där ett tag. Det är Återetablissemanget som skickat honom, men varför? Vem ska hon lita på när Adam vill att hon ska rymma med honom? Det visar sig att Adam inte bara kommit in i cellen för att hjälpa återetablissemanget, utan för sin egen skull också. Juliette, som alltid trott att hon är ett monster, upptäcker av en slump att hon faktiskt har en gåva, inte bara en förbannelse…….

 Har du läst Hungerspelen och tyckt om den, är det stor chans att du kommer att gilla denna bok också, eftersom böckerna har en del likheter. Det händer mycket i boken hela tiden. När jag läste vissa avsnitt i boken, kändes det lite som om jag tittade på en actionfilm. Ska helt klart läsa andra och tredje delen, när de kommer ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar