tisdag 27 november 2012

En hund och hans pojke av Eva Ibbotson

Tioåriga Harry bor med sina föräldrar i ett jättestort hus utanför London. Harrys föräldrar är väldigt rika och Harry får alla leksaker och prylar han pekar på. Men det är en sak som Harry inte får, trots att han tjatat i många år. Varje födelsedag och varje jul de senaste åren har Harry önskat sig en hund, men föräldrarna har gjort klart för honom att han aldrig kommer att få en. En hund smutsar ner alldeles för mycket och kräver mycket tid, enligt föräldrarna.

Efter att pappan missat Harrys födelsedag på grund av en affärsresa och Harry blivit ledsen för att han inte heller denna födelsedag fått en hund, får Harry veta att han visst ska få en hund. Det han inte får veta är att hunden ska hyras på Hundoteket och återlämnas efter två dagar. Från första stund som Harry träffar blandrasen Pricken vet han att de kommer att vara vänner för livet. Pricken känner detsamma för Harry. Harry är lyckligare än någonsin. Föräldrarna trodde att Harry skulle tröttna på hunden efter någon dag, men inser att han istället blir mer och mer fäst vid Pricken.

En dag när Harry är hos tandläkaren lämnar mamman tillbaka hunden till Hundoteket. Harry blir såklart helt förkrossad. Han gör inget annat än ligger i sin säng hela dagarna. Men en dag bestämmer han sig för att rymma. Han har planerat att få ut Pricken från Hundoteket och tillsammans med honom åka till farmor och farfar som är fattiga. Men det är lång väg dit och det är svårt för en tioåring att lyckas med detta. Det som gör det ännu svårare är att Harry lyckats få med sig fler hundar än bara Pricken. Dessutom är det många som jagar Harry, eftersom hans föräldrar som är säkra på att Harry blivit kidnappat har utlovat en stor belöning till den som kommer med tips som leder till att han hittas. Äventyret börjar!

En otroligt fin berättelse om vänskapen mellan en människa och ett djur. Det är också en berättelse om pengars värde och om konsumtionssamhället vi lever i. Det är lika mycket Prickens historia som berättas som Harrys. Boken känns lite som en ovanligt lång fabel och sensmoralen skulle då vara: Lycka går inte att köpas för pengar! Detta är Eva Ibbotsons sista bok. Hon gick bort år 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar