torsdag 23 april 2015

Coraline av Neil Gaiman

CoralineCoraline är en ganska ensam tjej. Hennes föräldrar är hela tiden upptagna med sitt och har inte riktigt tid med henne.

Familjen har precis flyttat till ett nytt hus, och även om grannarna på våningen under, de gamla skådespelarna miss Spink och miss Kraft, pratar med henne ibland så är det som om de inte riktigt ser henne. De kan till exempel aldrig komma ihåg vad hon heter och kallar henne för Caroline, trots att hon varje gång påpekar att hon faktiskt heter Coraline. Och i lägenheten ovanför bor en tokig gammal man som bara pratar om sin muscirkus och inte heller är så intresserad av Coraline.
För att fördriva tiden börjar Coraline ge sig ut på små upptäcktsfärder.  Hon undersöker omgivningarna och hon undersöker det nya huset. Hon kommer fram till att det finns 21 fönster och 14 dörrar. Det är bara det att den fjortonde dörren är låst och på andra sidan finns det bara en tegelvägg.

Tills en dag.

En dag när Coraline låser upp dörren hittar hon en gång rakt in i en annan lägenhet i ett annat hus. En lägenhet som är precis som hennes, fast ändå inte. En lägenhet där det bor en annan mamma och en annan pappa, som är precis som hennes, fast ändå inte. Och grannar som är precis som hennes, fast ändå inte.

De här människorna ser henne, har tid att prata med henne och verkar tycka om henne. Men de är också lite märkliga. Och kanske lite läskiga. Det är något med deras konstiga, blanka knappögon och hur de beter sig.

Kanske är den vanliga världen inte så dum ändå? Men kan Coraline komma tillbaka?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar