onsdag 8 april 2015

Häxmästaren av Niklas Krog

HäxmästarenNiklas Krog har ju gjort sig ett namn som skicklig fantasyförfattare för barn och unga och i serien Häxmästaren riktar han sig mycket välkommet till nybörjarläsare. Det finns ett oändligt behov av spännande böcker för barn som just knäckt läskoden. Johan Egerkrans fina bilder ger en extra dimension och kommer locka många.
Texten är stor med luft mellan raderna och vissa svårare ord (trollkarls-kåpa, drak-huvuden) är delade med bindestreck. Jag reagerar lite på att namnen är svåra, till exempel "Rand" och "Gemul", men å andra sidan hör det ju till genren.


Handlingen i sig är klassisk: Rand ser hur det ryker nere på slätten och när han träffar Ella får han reda på att det är drottning Kria som anfaller byarna. Rand beger sig hemåt för att varna sin by och snart är han och Ella utsända för att finna Häxmästaren - den ende som kan hjälpa dem mot drottning Kria. Redan här i första delen av serien möter Rand och Ella flera faror och det blir faktiskt riktigt spännande med börja-läsa mått mätt. En riktig cliffhanger blir det också på slutet, fint.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar