torsdag 30 april 2015

Splods öga - ett galaktiskt äventyr av Neil Gaiman

Splods öga : ett galaktiskt äventyrNeil Gaimans nya bok för nybörjarläsare innehåller verkligen allt: vulkangudar, profetior, tidsresor, hästar, dinosaurier, flygande tefat, pirater och wumpirer (vilket är ungefär som vampyrer med talfel), allt inklämt under den (långa) stund det tar för en pappa att köpa ett paket mjölk till frukostflingorna.


En morgon blir en vanlig pappa (i Chris Ridells tappning till råga på allt väldigt lik Neil Gaiman) uppsugen i ett flygande tefat som svävar i luften ovanför gatan där de bor. Ombord finns ett gäng rymdmoster som tänker dekorera om jorden (framför allt med plastflamingos) men pappan lyckas fly ut genom en dörr som tar honom bakåt i tiden och ombord på ett piratskepp. Just när han ska gå på plankan räddas han av en stegosaurius i ett luft skepp (eller Professor Stegs Svävande-Boll-Person-Transport) som egentligen är en tidsmaskin och...ja, ni fattar. Så där fortsätter det.


Det blir skruvat och galet och jag tänker inte så lite på Liftarens guide till galaxen medan jag läser. Fast för 6-9 åringar då. Jag skulle ha älskat den här boken i den åldern och den kommer säkert gå hem bland många av dem som gillar Bellmanböcker, Roald Dahl, Legenden om Potatishäxan etc, d.v.s. de som gillar roliga, skruvade och lättlästa böcker. Toppenbok både som högläsning eller att läsa själv för den som kommit igång lite med sin läsning och tycker att Nelly Rapp och Lassemaja är lite för lätta.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar