onsdag 6 maj 2015

Villig av Christina Wahldén

VilligNora går i sjuan och är ihop med Edvin som går i nian. När Nora är med Edvin röker hon och hon har till och med haft sex med honom, fast hon bara är tretton år. Detta har hon inte berättat för någon. Hennes mamma och pappa skulle bli tokiga om de fick veta att hon haft sex och att hon röker.


En dag i skolan drar Edvin in Nora i en av toaletterna. Han börjar ta på henne och kyssa henne och Nora börjar märka att han blir mer och mer aggressiv.  Nora säger att han ska sluta, men det gör han inte. Ju mer motstånd hon gör, desto mer upphetsad och våldsam verkar han bli. Han sliter av henne tightsen och trots hennes motstånd och vädjan om att sluta, fortsätter han. Nora blir våldtagen i en av skolans toaletter.

Nora vågar inte berätta om våldtäkten och vill absolut inte gå tillbaka till skolan. Fastän hon sover hela dagarna, är hon jämt trött och orkar inte gör något. Till slut berättar Nora för sin syster, som i sin tur berättar för föräldrarna. Rektorn på skolan vill inte göra en polisanmälan och tycker att föräldrarna får anmäla om de vill. Kuratorn avråder Nora från att göra en polisanmälan, för hon tror att Nora då kommer att må sämre. Noras föräldrar tänker att kuratorn borde veta bäst och funderar på att inte gör en anmälan. Men Tuva, Noras storasyster, tycker att föräldrarna är mesiga och hon bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Hon ringer polisen och anmäler våldtäkten! Det blir jobbigt för Nora som nu tvingas tänka på våldtäkten igen och dessutom behöva prata om den. Att våldtäkten diskuteras hett i sociala medier gör inte det hela lättare. Men Edvin ska inte få komma undan, tycker Tuva. Det är han som borde må dåligt för det han gjort mot Nora.

Boken handlar också om Ida. Tjejen, som ofta blir kallad för hora i sociala medier och vars nakna kropp sprids på nätet. Hon är tuff och bryr sig inte om vad andra tycker om henne. Men när ett videoklipp med en berusad Ida som har sex med tre killar sprids på nätet, blir det för mycket för henne. Och när hon läser kommentarerna till videoklippet, känner hon att hon inte vill leva längre.

Det är också en berättelse om Edvin som inte riktigt förstår eller vill förstå att det han gjort mot Nora är fel. De är ju ihop och har haft sex tidigare. Edvins pappa är våldsam och misshandlar ofta Edvins lillebror. Men en dag bestämmer sig Edvin för att sätta stopp för detta och han ger sig på sin egen pappa.

Jag hoppas att många unga och vuxna läser denna bok och gärna i helklass, för den väcker många tankar och tar upp viktiga ämnen som bör diskuteras efter läsningen. Christina Wahldén skrev för många år sedan boken Kort kjol som också handlar om en ung tjej som blir våldtagen. Villig kan ses som Kort kjol 2.0, skriver Chistina Wahldén själv i efterordet. Alltså en modern version av Kort kjol.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar