fredag 11 september 2015

Legenden om Sally Jones av Jakob WegeliusBara superlativ: fantastisk, inspirerande, spännande, sorglig, engagerande, vacker, rolig, underbar! Boken lever verkligen upp till sin titel: läsaren lämnas med en känsla av att ha fått ta del av just en legend.
Jakob Wegelius säregna bildspråk är konst, varje illustration kan med fördel studeras en stund. Vissa uppslag är som retro-inspirerade filmaffischer. Berättelsen om Sally Jones kan tilltala många: de som är fans av serier, de som gillar geografi och historia, fartyg och hav, de som gillar djur, sorg, kärlek, vänskap, intressanta persongallerier eller en klassisk berättelse med otypisk hjälte: en gorillahona med mänskliga egenskaper- listan kan göras lång. Ur språkutvecklande synpunkt är den uppbyggd av en text som bjuder på många utmanande termer, t.ex: ångbåtskaj, mässingsmusik, seglats, mangrovesnår. På köpet får man dessutom en inblick i västvärldens koloniala dragningar av världskartan.
Kan inte vänta på att få lägga vantarna på ungdomsboken "Mördarens apa", den fristående uppföljaren som även den belönades med Augustpriset. Läs och älska...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar