tisdag 22 september 2015

Näthat blues av Agnes Hammer

Näthat bluesDenna bok tar upp ett allvarligt ämne, nämligen nätmobbing, som tyvärr många ungdomar idag utsätts för. Huvudpersonen är Julie som är en av de populäraste tjejerna på sin skola. Hon är snygg, har en fantastisk röst och är sångerska i ett band. I samma band spelar Julies storebror. Han är trummisen och när han åker till London för att plugga, måste bandet hitta en ersättare. Efter att ha provspelat är det Lisa, en nyinflyttad tjej, som får platsen. Men kort därefter måste Julie meddela henne att hon inte alls kan vara med i bandet. Detta på grund av att Julies mamma vet något om Lisa som gör att hon inte vill att Julie ska umgås med henne. Istället blir det en kille som får platsen, som egentligen inte alls är lika bra som Lisa.


En dag får Julie ett mail från Stüpp 7. Julie vet inte vem personen bakom mailet är och hon vet heller inte varför personen kallar henne för subba och andra elaka saker. Julie tycker att det är obehagligt och snart blir det ännu värre. Hon får flera mail som innehåller både kränkningar och hot. Dessutom är det någon som lyckas byta ut hennes profilfoto på Facebook. Julie funderar på om det kan vara Lisa som skickat mailen för att hämnas.Vem skulle det annars kunna vara?


Först vågar Julie inte berätta för sina föräldrar, men efter flera nätter med mardrömmar berättar hon till slut för sin mamma. Hennes mamma gör något som leder till att Julie blir attackerad av ett gäng tjejer. Julie undrar om eländet kommer att ta slut någon gång.
En berättelse om hur näthatet och nätmobbingen kan se ut och påverka den som blir utsatt. Det finns flera berättare i boken och Julie är en av dem. Nätmobbarna är också berättare i boken, så som läsare får man veta hur de som skriver elaka kommentarer till andra på nätet tänker kring nätmobbing och näthat. Bra och aktuell berättelse.

4 kommentarer: