onsdag 30 september 2015

Pappersstäder av John Green


PappersstäderQuentin och Margo, bokens huvudpersoner, har vuxit ihop och lekt mycket som barn. Men nu går de på high school och hälsar knappt på varandra. Margo har många kompisar och är en av de mest populära på sin skola. Hon är självsäker, äventyrslysten och inte rädd för någonting. Då och då försvinner hon, för att sedan komma tillbaka efter att ha upplevt en massa spännande äventyr. Quentin är son till två psykologer, väluppfostrad och ordningsam. Han har inte en enda frånvarotimme och har aldrig missat en lektion i skolan. Han har redan börjat fundera på vad han vill göra i framtiden. Han är inte direkt populär, men heller inte utsatt eller ensam. Han har två vänner som han brukar hänga med.

Quentin är hemligt kär i Margo. Han fascineras av henne- både av hennes utseende och hennes sätt att vara på. Margo verkar dessvärre inte visa något intresse för Quentin. Men en sen kväll dyker Margo helt plötsligt upp utanför Quentins fönster. Hon vill att han ska hjälpa henne att lösa elva problem. Quentin tvekar såklart, för han måste låna sin mammas bil utan tillåtelse och vara uppe hela natten fast det är skola nästa dag. Det kommer att bli hans livs bästa natt, säger Margo. Då går Quentin med på det.
Och det blir en av de bästa nätterna i Quentins liv. Problemet är att Margo nästa dag är förvunnen. Inte heller nästa dag dyker hon upp. Margo har ju försvunnit tidigare, men alltid kommit tillbaka. Denna gång känner Quentin på sig att det är annorlunda och att hon inte kommer att komma tillbaka. Av en slump ser Quentin en dag en poster på Margos rullgardin och han förstår att det är en ledtråd och att Margo vill bli hittad. Av Quentin. Snart hittar han fler ledtrådar och pappersstäder är kanske den viktigaste ledtråden. Quentin bestämmer sig för att söka efter henne. Tillsammans med sina två bästa kompisar och en av Margos vänner börjar jakten på Margo i en lång bilresa. Kommer han att hitta henne? Var och hur? Ville hon bli funnen av Quentin och i så fall varför? Frågor som man som läsare vill ha svar på och som gör att man inte sluta läsa förrän man läst ut hela boken.


Jag verkligen älskade allt med denna bok- språket, karaktärerna, berättelsen och spänningen. LÄS!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar