fredag 30 oktober 2015

Bårhuset av Douglas Foley


Bårhuset Bårhuset är en novellsamling av Douglas Foley som tidigare har skrivit böckerna om förortskillen Habib och serien Shoo (Shoo bre, Shoo len och Shoo mannen). Boken innehåller tio ganska korta noveller med lite annorlunda, ovanliga och absurda historier. Berättelserna handlar om ungdomar som hamnar i svåra, obehagliga  eller märkliga situationer.

I den första novellen får vi möta Oliver som förstår att kärlek vid första ögonkastet inte alls är påhitt, det kan faktiskt ske.  Men han förstår också att ett hjärta kan krossas i tusen bitar. Så känns det när han råkar döda tjejen han blivit kär i. I en annan novell får vi möta Caroline som är mobbad och ensam. Hon har en vän som hon aldrig träffat i verkligheten, utan bara på nätet. Han heter Per och säger ofta fina saker till Caroline. Efter att ha pratat med honom länge på nätet och till och med visat sin nakna kropp för honom, bestämmer sig Caroline för att gå hem till honom. Men Per råkar ut för något hemskt under tiden som Caroline är på väg till honom. Detta gör att Caroline inte får träffa Per och det gör henne besviken. Men om Caroline hade vetat vem Per egentligen var, så skulle hon vara väldigt tacksam och glad att hon inte fick möjlighet att träffa honom. I en annan novell tar Foley upp användningen av eller snarare beroendet av mobiler och hur beroendet kan påverka ens liv.

Jag gillar Douglas Foley berättelser och gillar språket i dem! Jag blir alltid glad när det kommer ut nya novellsamlingar för ungdomar, för jag tror att efterfrågan är större än utbudet! Men när det gäller Douglas Foley, så läser jag nog hellre längre berättelser av honom än korta noveller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar