torsdag 15 oktober 2015

När hundarndarna kommer av Jessica Schiefauer


När hundarna kommerEn sommar i en småstad i Sverige blir Ester och Isak förälskade och ihop. Från den stunden är de alltid ihop och har bara tid för varandra. De träffas hela tiden och Ester sover ofta över hos Isak som bor med sina föräldrar och lillebror Anton. En dag känner Isak att något förändrats, men han kan inte riktigt ta på vad det är. Han känner att Ester kväver honom och han bestämmer sig för att göra slut med henne. Men då händer något fruktansvärt- tillsammans med en annan kille misshandlar Isaks bror Anton en ung kille till döds. Istället för att göra slut med Ester, vill Isak inget hellre än att vara med henne. Inget i Isaks liv känns bra, förutom att vara i Esters närhet. Esters föräldrar blir oroliga för henne och förbjuder henne att gå dit. Men Ester lyssnar inte, bryter kontakten med sina föräldrar och flyttar in hos Isak.

Det blir tufft för Isaks familj. Speciellt när de får veta vad Isak gjort mot en jämnårig och när de får veta saker om honom som de inte visste. När familjens bil saboteras, skaffar sig familjen två aggressiva hundar som ska skydda dem. Tyvärr verkar det som om dessa två hundar inte tycker om Ester. Ännu en gång känner Isak att han vill göra slut med Ester. Hon som gjort allt för honom och till och med lämnat sin familj för att vara med honom.   

Rättegången börjar och Anton berättar om vad som hände den där dagen då det fruktansvärda brottet begicks. Trots att Anton blir utfrågad om brottet och han svarar på allt, är hans förklaringar inte tydliga och man får där inte veta varför han gjorde det. Som läsare måste man vara otroligt uppmärksam från första sidan i boken och inte missa detaljerna. Gör man det, blir det svårt att förstå innehållet. Detta är kanske typiskt Jessica Schiefauer- hon förutsätter att läsaren stannar upp lite då och då, är uppmärksam och missar inte detaljer som är viktiga för att förstå bokens innehåll. Kanske också detta jag gillar så mycket med hennes böcker.

En enkel, men ändå komplicerad berättelse som passar läsvana ungdomar. Läs gärna också om Jessica Schiefauers bok Pojkar som jag recenserat här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar