fredag 18 december 2015

Den blomstertid nu kommer

Tänk dig att du är på väg till din skolavslutning. Du ska sluta åttan, sommarlovet är framför dig och det har precis börjat bli så där riktigt varmt. Vad du inte vet är att inom ett dygn kommer du vara med om ett misslyckat rån av en mataffär, en bilolycka (där en av dina kompisar blir svårt skadad) och en bildstöld… Och när din kompis har snott den där bilen så åker ni ett tag och sen så hör ni nått konstiga ljud från baksätet… och då visar det sig ligga ett åttaårigt barn där bak i baksätet. Hen måste ha legat och sovit i baksätet och nu har du inte bara varit med på ett rånförsök och en bildstöld utan även kidnappat ett barn…

Detta händer alltså Fred, han råkar blir en del i ett händelseförlopp han inte alls har makt över och plötsligt är han inblandad i något riktigt allvarligt.


Marie-Chantal Long beskriver så bra den paralyserande känslan av att råka hamna i något riktigt obehagligt som du inte kan få ogjort. Det handlar mycket om hur eller om Fred kommer klara sig ur denna situation men också hur en hanterar att bära på stora hemligheter. Den blomstertid nu kommer vann Barnens romanpris tidigare i år, det är en spännande och en lite annorlunda ungdomsbok. Den har ett lättillgängligt språk och ganska kort på bara runt 150 sidor, passar bra till en person som är mellan 13 och 17 år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar