måndag 21 december 2015

Lyckokakan av Kerstin Lundberg Hahn

Denna supercharmiga lilla bok vann genast mitt hjärta när jag läste den. Tonen i berättelsen, både humor och allvar, tillsammans med fina personporträtt har gjort det till en riktigt favorit både bland mig och barnen på skolan.

Oscar har VÄRLDENS pinsammaste föräldrar, en operatokig pappa som inte drar sig det minsta för att stämma upp "Till havs" så fort han kommer in i skolans stora entré (den har ju så bra akustik) och en mamma som hejdlöst dansar loss på klassens disco. Pinsamt, pinsamt, pinsamt tycker Oscar. En kväll ska hela familjen gå på restaurang. De hamnar på ett nytt ställe, en asiatisk restaurang inte långt hemifrån, men det händer något magiskt där, när de ätit klart kommer en flicka med klara ögon fram till deras bord och ger dem var sin lyckokaka. I Oskars står det "uttala din högsta önskan och den blir sann" och Oscar ser sin chans - äntligen ska han kunna sluta skämmas för sina föräldrar - så han skyndar sig att mumla att han önkar att han och hans föräldrar ska bli mer lika. Men det går inte riktigt som han tänkt sig - istället för att hans föräldrar blir mer lika Oscar verkar det som om han själv istället blir mer lik dem! Kris!

Detta är en underbar högläsningsbok för barn upp till femman ungefär. Passar extra bra nu i juletider då berättelsen utspelar sig precis före jul. Och gillar man den här har det precis kommit en fortsättning, Mandelhjärtat, som handlar om kärlek, svartsjuka och hundar och som är minst lika läsvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar