söndag 6 december 2015

Din tur, Adrian av Kristin Lidström & Helena Öberg


Din tur, Adrian Även om man är nominerad till Augustpriset är det svårt att konkurera med Jessica Schiefauers segrande ungdomsbok... "Din tur Adrian" måste ändå betraktas som en vinnare med tanke på de hyllningar boken mötts av.
Det är en ovanlig bok som inte är alldeles lätt att kategorisera. Huvudpersonen Adrian är 10 år- här sprängs gränserna mellan seriealbum, bilderbok och barn/ungdomsbok. Formatet är nyskapande. Ibland är det svartvitt, ibland väldigt färgrika illustrationer som tar över bildspråket som kan vara inrutat följt av plötsliga uppslag med spretig text. Man får följa Adrians vardag: lekfullheten han kan ge svängrum när han är ensam, t.ex. på väg till och från skolan hamnar i skarp kontrast med den råa jargongen han möter på skolgården, i klassrummet. Känslan av utanförskap, att inte kunna svara på lärarens frågor för att lässvårigheter står i vägen för innehållet i böckerna- förnedringen, mobbingsituationer, att inte kunna berätta för välmenande föräldrar. Boken kan indelas i ett före och efter mötet med hunden Hejdi som blir Adrians vän och leder till att hans värld vidgar sig. Är Hejdi verklig? Hennes vänskap leder till en i allra högsta grad förändrar verklighet för Adrian.
Allt är finstämt och respektfullt skildrat, det helgjutna samspelet mellan text och bild lämnar tolkningsföreträde till läsaren. En bok som berör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar