måndag 14 december 2015

Den sovande och sländan av Neil Gaiman

Snövit möter Törnrosa i denna vackra saga med underbara illustrationer. Berättelsen som bygger på två välkända sagor används av Gaiman för att skapa någon sorts falsk trygghet hos läsaren. Precis när man tror att man vet vad som ska hända så inträffar något oväntat.

Drottningen har fullt upp med förberedelserna inför sitt bröllop när hon får beskedet om en pest som sprider sig i grannriket och som försätter människor i evig sömn. Det hela började med att en kvinna stack sig på en slända och föll i dvala och även hela hennes slott drabbades. Inga prinsar har lyckats väcka henne med sina kyssar och nu har smittan börjat spridas utanför slottet till städerna. När Drottningen inser att pesten riskerar att nå hennes rike bestämmer hon sig för att skjuta upp bröllopet och tillsammans med tre dvärgar bege sig till slottet med den sovande Törnrosa för att bryta förbannelsen. Hon har ju tidigare själv fallit offer för denna farsot och överlevt så nu klär hon sig i sin rustning och ger sig av för att bekämpa ondskan som hotar hennes rike.

Trots att det låter som en saga för yngre barn så är detta en ungdomsbok. Det blir stundtals riktigt läskigt och jag lovar att du kommer bli positivt överraskad ifall du gillar magiska berättelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar