lördag 28 februari 2015

Boken om mademoiselle Oiseau av Andrea De La Barre De Nanteuil

Andrea De La Barre de Nanteuil som har skrivit den här boken kommer från Dalby utanför Lund. Men hon bor i Frankrike, och det är i Frankrike, i landets huvudstad, Paris, som boken utspelar sig.

I ett vackert, gammalt hus, inte långt från den stora floden Seine som rinner genom Paris, bor Isabella. Isabella är en helt vanlig flicka som är 9 år. Hon är ganska ensam och har ofta ganska tråkigt. Men en dag förändras hennes liv totalt.

När Isabella är på väg hem råkar hon trycka på våning sex istället för fem i hissen. Först när hon ska låsa upp dörren märker hon att något är annorlunda, men då är det redan för sent att vända.

 Isabella dras in i en lägenhet och det är som att hamna i en förtrollad värld. I lägenheten bor mademoiselle Oiseau, fröken Fågel. Och hon är den märkligaste person som Isabella någonsin stött på. Det är nästan som om hon är förtrollad och magisk. Isabella har svårt att tro att hon verkligen är på riktigt. Kanske är det bara en dröm?

Det här är en förtrollande bok om vänskap. Och som bonus är den dekorerad med vackra bilder som gör det lätt att verkligen stiga in i den magiska världen. Det känns nästan som om man förflyttas till mademoiselle Oiseaus mystiskt spännande lägenhet där högt över Paris takåsar.

En utmärkt högläsningsbok att läsa tillsammans. Eller att läsa själv om man har tråkigt och vill drömma sig bort en stund.

Ännu finns det ingen fortsättning på boken, men författaren har sagt att hon har börjat skriva på fler böcker om Isabella och mademoiselle Oiseau.

tisdag 24 februari 2015

Silverpojken av Kristina Ohlsson



SilverpojkenSilverpojken är en fristående fortsättning på Kristina Ohlssons bok Glasbarnen som fick Barnens romanpris 2013. I Glasbarnen (Maria har bloggat om den här) är det Bille som är huvudpersonen, men vi får också lära känna hennes kompisar Aladdin och Simona. I Silverpojken är det Aladdins tur att ha huvudrollen, men vännerna Billie och Simona tar ganska mycket plats i denna berättelse också. Aladdin bor i Åhus tillsammans med sina föräldrar i ett gammalt vattentorn. En kall vinterdag när Aladdin är ute och ska träffa sin bästa kompis Billie, ser han en pojke i hans egen ålder. Aladdin tycker att det är märkligt att pojken har en sliten tröja och kortbyxor mitt i vintern. Men lika fort som pojken dyker upp, lika fort försvinner han. Ännu konstigare är det att ingen annan än Billie verkar se honom.  

Alladins föräldrar driver en restaurang som går allt sämre, vilket gör att hans föräldrar börjar oroa sig för ekonomin. Det går så dåligt att de till och med börjar fundera på att flytta tillbaka till Turkiet. Som om det inte vore nog med att de får allt mindre att göra i restaurangen, så börjar det försvinna mat. Men vem är det som tar mat från restaurangen? Kan det vara Mats som jobbat i restaurangen i många år som stjäl maten? Eller är det flyktingarna som bor i flyktingbåten vid hamnen? Eller kan det vara pojken med kortbyxorna? Detta ska Aladdin försöka ta reda på, för han vill verkligen inte flytta tillbaka till Turkiet. Han vill bo kvar i Åhus. Men hur ska han få tag i pojken med kortbyxorna, när han dyker upp och går upp i rök lika fort? Och varför gömmer Mats några barn i sin källare? Men Aladdin vill också hitta silverskatten som blev stulen för över hundra år sedan. Silversmeden som blev bestulet på sitt silver hade sin smedja på den plats där nu Aladdin bor med sin familj. Tänk om Aladdin kunde hitta silvret och hjälpa sin mamma och pappa med ekonomin! Då skulle de kanske släppa tanken på att flytta tillbaka till Turkiet.
Det är en spännande och ganska läskig deckare. Men det är också en bok om människor på flykt, om stark vänskap, föräldrar som jobbar för mycket, etik och moral. Gillar denna bok starkt. En bra högläsningsbok är den också. Den tredje boken i Kristina Olssons serie har en lika fin titel- Stenänglar heter den.     

måndag 16 februari 2015

Tusen och en chans av Annabel Pitcher


Tusen och en chansJag har tidigare läst och skrivit om Annabel Pitchers debutroman Min syster är i tusen bitar, som jag tyckte så mycket om. Alltså hade jag höga förväntningar på hennes andra bok Tusen och en chans. Och den levde verkligen upp till mina höga förväntningar (även om jag tyckte den förra var bättre).

Redan i början av boken får vi veta att femtonåriga Zoe (som i själva verket heter något annat) har dödat en människa. Detta har hon inte berättat för någon. För hur skulle hon kunna berätta om något så hemskt och vem skulle kunna förstå? Men det är en svår hemlighet att bära på- ångesten och skuldkänslorna driver henne till vansinne.  Så när hon en dag får höra om dödsdömda fångar som vill ha brevvänner, ser Zoe sin chans. Hon börjar skriva till Stuart Harris, en dödsdömd man, som sitter inne för att ha mördat sin fru. För honom berättar hon vad som faktiskt hände den där dagen då hon dödade honom. I breven får vi läsare sakta men säkert förstå Zoes skuld i det hela. Zoe är inte intresserad av att brevväxla och uppger därför inte sitt riktiga namn eller adress. Hon vill bara få ut det som äter upp henne inifrån.

Det finns fler än Zoe som bär på hemligheter. En av dem är hennes mamma. Vad döljer hon för något? Och kan avslöjandet av mammans hemlighet, hjälpa Zoe att gå vidare trots det fruktansvärda hon gjort? Det som gör boken extra spännande är att man som läsare tidigt i boken förstår att det är antingen killen hon är kär i eller killen hon är ihop med som dör. Men det är först i slutet man får veta vem utav dem som dör. Att dessa två killar dessutom är bröder, gör berättelsen ännu mer komplicerad och spännande. 

Annabel Pitcher lyckas ännu en gång få in humor i en annars rätt mörk och tung historia. Hon skriver om döden, skuld och kärlek. Till skillnad från Min syster är i tusen bitar, har denna bok en lite äldre målgrupp. Boken är ju skriven i brevform, vilket gör att den passar vana läsare som klarar av att läsa berättelser som är lite långsamma i handlingen. Ser fram emot att läsa fler böcker av henne.

Nidstången av Åsa Larsson och Ingela Korsell (Pax 1)

NidstångenDet här är riktigt bra, tänker jag när jag lägger från mig boken. Läskigt, välskrivet och väl efterforskat. Fantasy för mellanåldern som utspelar sig i nutid men med bas i fornnordisk mytologi och Egil Skallagrimssons saga. Men så är det också duktiga deckarförfattaren Åsa Larsson och författaren och forskaren Ingela Korsell som står bakom. Tecknaren Henrik Jonsson har skapat ursnygga serietidningsruteillustrationer som tillsammans med luftig text och en väldigt tilltalande utsida (chockrosa infärgning på sidsnitten!) nog kommer att locka många unga läsare.

Alrik och Viggo kommer till en ny fosterfamilj i idylliska Mariefred. Deras mamma är alkoholist och kan inte se efter dem. Redan första dagen hamnar de i bråk med skolans självvalde och dryge ledare Simon. Vad de inte vet är att något långt mycket värre väntar. För i Mariefred finns också Magnar och Estrid, ett äldre syskonpar som lever ett delvis hemligt liv som väktare till uråldrigt, dolt bibliotek. Men nu är biblioteket i fara - tiden pulsar och mörkret vandrar in, säger Estrid och ser i sina kort att två krigare kommer att komma till deras hjälp. De två krigarna är såklart Alrik och Viggo är och det dröjer inte länge innan de är i full färd med att kämpa mot mörkervarelser och forntida magi.

Brödernas relation är trovärdigt och ömsint beskriven och det är genomgående lyckade personporträtt. Efter de senaste årens nästan obligatoriska pojke-flicka uppställning i var och varannan bok känns greppet med två killar i huvudrollerna uppfriskande. Starka kvinnokaraktärer lyckas man få in på annat sätt, genom den kampsportskunniga Estrid och fostermamman Laylah. Det är också alltid roligt med historier som utspelar sig på "riktiga" platser och extra lyckat blir det när Larsson och Korsell väver in Mariefreds historia i det hemliga bibliotekets.

Serien Pax är planerad att ges ut i tio delar. Del ett och två, Nidstången och Grimmen, kom ut samtidigt och de två nästkommande, Mylingen och Bjäran kommer redan i april och tur är väl det - jag vill genast fortsätta läsa!



torsdag 12 februari 2015

Eddie 12 och hon som heter Elsa/Elsa 12 och han som heter Eddie av Thomas Halling

För 10 år sen kom Thomas Halling ut med bilderboken Det var tur!/Detvar synd!, en vändbar bok som berättar samma historia ur två olika perspektiv, där ena halvan handlar om allt roligt som huvudpersonen går miste om när hon väljer ett alternativ över ett annat och den andra halvan om hur hon just genom dessa val i stället undviker en massa missöden. I den här boken för mellanåldern bygger Halling vidare på samma idé: historien om Eddie och Elsa går också att läsa från två håll. Båda berättelserna utspelar sig inom samma tidsrymd och till viss del beskrivs också samma händelser men ur två olika perspektiv.

Elsa kommer ny till klassen i sexan och hon får en riktigt dålig start. Några tjejer i klassen bestämmer sig genast för att frysa ut henne för att hon har fel kläder, den nya läraren börjar också hacka på henne och till råga på allt blir hon bestulen på sin nya mobil. I bänken bredvid Elsas sitter världens störigaste kille, Eddie.
 
Eddies historia bekräftar att han verkligen är klassens bråkstake. Man förstår att han har det väldigt jobbigt hemma med en alkoholiserad pappa och ett stort ansvar för sin yngre bror. En dag får Eddie möjlighet att köpa en mobil av en kompis, men även om den är misstänkt billig har Eddie inte råd att betala den och han hamnar i en härva av skulder och nya problem.

Berättelsen om Eddie och Elsa är mycket lättläst, men den engagerar. Det är en konst att skriva lättläst utan att det blir för "enkelt" och Halling behärskar verkligen den konsten. I april får alla femteklassare här i kommunen träffa honom på ett författarbesök vilket ska bli riktigt spännande och kul!


tisdag 10 februari 2015

Avblattefieringsprocessen av Zulmir Becevic

Avblattefieringsprocessen Alen är 15 år och bor hos en fosterfamilj. Hans pappa sitter i fängelse för ett misslyckat bankrån. Alen trivs inte. Föräldrarna i familjen är fånigt eftergivna och dottern är bara hemsk. I skolan har Alen en kompis, Hannes, de brukar ta betalt av folk för att störa lektioner, se till att prov blir skjuta på framtiden och annat matnyttigt.

I Alens Sverige regerar Partiet med egen majoritet i riksdagen. Partiet gillar inte såna som Alen, såna som inte är "svenska" och de har bestämt att alla som bor i Sverige måste vara riktiga svenskar. Därför har de infört avblattefieringsprocessen som ska hjälpa dem som inte är tillräckligt svenska att bli det. En dag blir det Alens tur, han blir kallad på möte hos sin handläggare på socialförvaltningen som berättar för honom att han från och med nu ska lägga flera dagar i veckan på att avblattefiera sig. Alen får en mentor, en avblattefierare, som ska hjälpa honom i hans jakt på svenskheten men frågan är vad Karl-Olof Lagerstierna, Avblattefieringsenheten och Partiet egentligen menar med svenskhet - Alen fattar det i alla fall inte. Vad har att lära sig att stå i kö, klippa av sig håret och bastubad att göra med svenskhet? Ju mer Alen försöker desto mindre förstår han. Avblattefieringsprocessen går heller inte så bra för honom och snart är han eftersökt av polis och tvingas gömma sig.

En av bokens styrkor parallellen mellan Allens situation och hans pappas. I insprängda dagboksanteckningar får man läsa om hur Alens pappa flydde från kriget i Bosnien till Sverige och som läsare förstår man snart att Alen tvingas fly på samma sätt, fast ifrån svenska myndigheter.

Jag skattar och upprörs om vartannat för hela tanken på att man genom denna process ska kunna lära sig om svenskhet och att bli mer svensk är förstås absurd. En aktuell och viktig bok som jag önskar alla skulle läsa.

torsdag 5 februari 2015

8 saker du aldrig skulle våga av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg

8 saker du aldrig skulle våga är en rolig ungdomsbok om vänskap. Jamila, Lisa, Vick och Kay är fyra tjejkompisar som skriver ett manifest i slutet av nian. Ingen av dem har varit tillsammans med någon och knappt ens hånglat. De bestämmer sig för att ses en gång i veckan för att ge varandra varsin pinsam utmaning som måste utföras oavsett hur hemskt det känns. I början är det ganska pinsamma saker som att köpa kondomer eller smyga in i killarnas omklädningsrum men sen tas utmaningarna till en annan nivå. Temat är sex och det mesta i boken handlar just om det. Jag gillar att man ifrågasätter de höga kraven på unga tjejer att vara snygga och sexiga men tråkigt att boken i princip bara handlar om sex. 8 saker du aldrig skulle våga är dock mycket underhållande, lättläst och spännande.