torsdag 12 februari 2015

Eddie 12 och hon som heter Elsa/Elsa 12 och han som heter Eddie av Thomas Halling

För 10 år sen kom Thomas Halling ut med bilderboken Det var tur!/Detvar synd!, en vändbar bok som berättar samma historia ur två olika perspektiv, där ena halvan handlar om allt roligt som huvudpersonen går miste om när hon väljer ett alternativ över ett annat och den andra halvan om hur hon just genom dessa val i stället undviker en massa missöden. I den här boken för mellanåldern bygger Halling vidare på samma idé: historien om Eddie och Elsa går också att läsa från två håll. Båda berättelserna utspelar sig inom samma tidsrymd och till viss del beskrivs också samma händelser men ur två olika perspektiv.

Elsa kommer ny till klassen i sexan och hon får en riktigt dålig start. Några tjejer i klassen bestämmer sig genast för att frysa ut henne för att hon har fel kläder, den nya läraren börjar också hacka på henne och till råga på allt blir hon bestulen på sin nya mobil. I bänken bredvid Elsas sitter världens störigaste kille, Eddie.
 
Eddies historia bekräftar att han verkligen är klassens bråkstake. Man förstår att han har det väldigt jobbigt hemma med en alkoholiserad pappa och ett stort ansvar för sin yngre bror. En dag får Eddie möjlighet att köpa en mobil av en kompis, men även om den är misstänkt billig har Eddie inte råd att betala den och han hamnar i en härva av skulder och nya problem.

Berättelsen om Eddie och Elsa är mycket lättläst, men den engagerar. Det är en konst att skriva lättläst utan att det blir för "enkelt" och Halling behärskar verkligen den konsten. I april får alla femteklassare här i kommunen träffa honom på ett författarbesök vilket ska bli riktigt spännande och kul!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar