fredag 13 mars 2015

Dogboy är död av Monica Zak


Dogboy är död : novellerNär jag först läste titeln, trodde jag att denna bok var en fortsättning på Monica Zaks böcker om pojken Alex Dogboy. Men Dogboy är död är inte en fortsättning. Det är en novellsamling med tio olika noveller om utsatta barn från olika delar av världen.

I den första novellen får vi åter möta Alex dogboy. Han är nu vuxen och har både fru och barn. Alex får kontakt med sin pappa, men får inte möjlighet att träffa honom innan pappan dör. Men han får veta något som gör honom både arg och överraskad. Det han får veta gör också att han kan gå vidare i livet och inte behöva tänka tillbaka på livet som gatubarn. Nu kan han bara vara Alex, för Dogboy är död. Vi får också träffa en flicka, som lyckas ta sig till Sverige när det blir krig i hennes hemland Somalia. Hennes familj blir hon av med i Somalia. Hon kan inte laga middag, utan äter bara ostmackor. När hon lagar mat, tänker hon alldeles för mycket på sin mamma och längtar efter hennes goda mat. Riktig mat ska hon äta när hon återförenats med sin familj. Här finns också berättelser från Afghansitan, Grönland och från andra delar av världen.

Tio starka verklighetsbaserade berättelser som verkligen berör. Vad glad jag blev att detta var en novellsamling, för det ges inte ut så många sådana för ungdomar. Extra glad blev jag att det är Monica Zak som skrivit novellerna. Hon är bäst på att göra de utsatta barnens röster hörda.

2 kommentarer: