onsdag 18 mars 2015

Inmurade av Lena Ollmark (Firnbarnen 1)

Inmurade (inbunden)Lena Ollmark har ju stor vana att skriva skräck, inte minst genom serien om Krabbsjögrund, och i Inmurade har hon skapat en härlig, samtida spökhistoria som kommer fängsla många mellanåldersläsare (så väl som en och annan skolbibliotekarie).

Leo är nyinflyttad i Firnby (detta med firnsnö och det det får representera i boken gillar jag skarpt) och där lär han snart känna Natta och Teddy. Det är dock ingen självklar eller enkel vänskap. Natta tar först mest hand om Leo för att hennes lärare ber henne, Teddy gillar egentligen ingen irl och när han väl bjuder hem Leo är det med baktanken att han ska lära honom att bli bätte på teckning så att Teddy ska kunna vinna en teckningstävling och imponera på sina onlinepolare. Dessutom har Natta och Teddy ett okänt förflutet som spökar i deras relation. Leo å sin sida döljer den verkliga anledningen till varför han och hans familj flyttade till Firnby.

De tre kastas samman när de råkar befinna sig i skolans helt nya slöjdsal när något oförklarligt inträffar och snart därpå är de indragna i en riktig spökhistoria med vålnader, snöstormar, galna lärarinnor och gömda barn. Det blir rejält läskigt emellanåt och blandat med berättelsen om ungdomarnas vardag (beskrivningen av Teddys onlineliv är fängslande) och hur deras vänskap och känslor för varandra utvecklas gör att man inte vill lägga från sig boken. Att boken sedan slutar med en riktig cliffhanger gör ju inte saken sämre. Det blir högsta betyg till Ollmark.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar