måndag 23 mars 2015

Arga bilderbokstjejer

Förra veckan fick vi två stycken nya bilderböcker som båda handlar om arga tjejer till biblioteket i Arlöv. "Flickan som blev varg med" är skriven av Sofia Hedman och illustrerad av Jenny Lucander. "Arga Mira" är skriven av Kristina Murray Brodin och illustrerad av Lisa Lanning.

Den första boken handlar om Milda som är ett mycket snällt barn. Hon bråkar aldrig och blir aldrig arg, och när hon blir ledsen stänger hon in sig på toaletten tills det går över. Men en dag är Milda hemma hos kompisen Ilma och leker. När Milda är på toa lånar Ilma sakerna i hennes ryggsäck. Milda springer tillbaka till toaletten och låser in sig när hon ser det. Hon vägrar komma ut.

"Kom ut, kom och lek", säger Ilma och knackar på dörren till toaletten.

Men Milda kommer inte.

"Jag blev arg på dig", skriker hon genom den låsta dörren.

Ilma blir ledsen och ropar tillbaka:

"Du får inte bli varg!"

För Ilma hörde fel och trodde att Milda blivit varg. Och då blir Milda verkligen en varg. En varg som ryter ilsket. Men som sen blir snäll och ylar glada vargyl tillsammans med andra vargar.

"Arga Mira" handlar om vännerna Leya, Ture och Mira. Mira är arg och Ture och Leya funderar på varför hon är det. Kanske ville hon stanna hemma idag? Eller kanske är det någon som har knuffat henne? Ture och Leya kommer med massor av förslag och pratar samtidigt om hur de känner i olika situationer.

Det här är två bilderböcker som med utgångspunkt i helt vardagliga saker ger en utmärkt ingång till samtal om känslor. Eller som man kan njuta av bara för att de är fina!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar