torsdag 1 december 2016

Bakom Horisonten av Georg Zyka

Alex är 16 år. Han har finnar, underbett och ett hopplöst tunt hår. Fast i sina dagdrömmar är han någon helt annan, kanske David Beckham! Han går på teknisk linje på gymnasiet, mest för att hans pappa tyckte det var en bra idé. Han är galet förälskad i Eylem som är hans raka motsats. Hon är cool, utåtriktad, naturlig och kreativ samt väldigt vacker tycker Alex. Hon går på teaterlinjen på hans skola. Hon är inte perfekt, faktiskt lite väl rund men det spelar ingen roll, hon ställer sig där på scenen ändå och vågar säga " titta på mig, här är jag" till världen. Han gillar det och har en hemlig önskan om att själv spela teater. Men det finns ett gigantiskt stort problem, han har scenskräck.


Han bor med sin pappa som efter skilsmässan från mamman har sjunkit in i en trist grå vardag med mest jobb, som Alex tror att han egentligen inte trivs särskilt bra med. Av en slump får Alex veta att pappan en gång drömde om att vara konstnär och måla. Om pappan vågar följa sina drömmar kanske Alex också gör det?
En dag får han se att de söker sufflörer till en teatergrupp som sätter upp en pjäs på fritiden. Eylem är med i den och trevande tar Alex små steg till att tysta den kritiska rösten inom honom. Så småningom tar han allt större kliv när han en dag får hoppa in för någon i pjäsen som blir sjuk. Alex våndas när han ska fatta beslutet om han ska våga tro på sig själv eller inte- men till sist bestämmer han sig, om det ska hända något i hans liv så är det ju bara han som kan se till att det gör det!


Med en fin känsla beskriver författaren Alex inre liv och röst och jag lider med honom när han våndas och jag gläds med honom när han vågar ta för sig av livet och av kärleken. En berättelse som jag tror många ungdomar kan identifiera sig med, om att söka sin plats i tillvaron och ta reda på vem man egentligen är.
Det här är en berättelse om att utmana sig själv och att växa genom att söka sig utanför sin bekvämlighetszon. Det är en berättelse om att bli vän med sig själv och att våga följa sina drömmar.
Det är också en berättelse om att vara kär, att längta efter beröring som man bara vet kommer att bli magisk. Att stå bredvid den personen man gillar och darra av längtan efter den.
Det handlar om att vara ung och i transformation, om att hitta sig en plats i livet och om att man aldrig blir för gammal för att drömma. Men framförallt om att man måste vara sann mot sig själv!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar