torsdag 15 december 2016

Saffransmysteriet av Martin Widmark


SaffransmysterietSaffransmysteriet är den elfte boken i serien LasseMajas detektivbyrå. Nu, lagom till jul och lussebullebak-tid, har den kommit i ny utgåva med färgbilder. Det kan säkert locka till sig ännu fler läsare, för en del barn väljer att bara läsa böcker med färgbilder och väljer bort de med svartvita.
Lasse och Maja fikar på det mysigaste caféet i Valleby, när det får kännedom om att bagaren inte kan baka fler saffransbullar eftersom saffranet är slut. Lasse och Maja erbjuder sig att köpa saffran åt cafépersonalen, eftersom de trots allt brukar få gratis fika. Problemet är att det inte finns någon saffran i Superlivs, inte en enda påse är kvar. Saffranet för tusentals kronor har nämligen blivit stulet. Jul utan lussekatter är ingen riktig jul och Lasse och Maja får ett nytt fall att lösa. Butikschefen vill inte ha deras hjälp, för inte kan barnungar hitta saffrantjuven. Det finns alltid fler än en misstänkt i mysterie-böckerna och som läsare vill man gärna lösa mysteriet och hitta den skyldige innan Lasse och Maja gör det. Det gör att det blir spännande för läsaren från början till slut, trots att vi vet att Lasse och Maja kommer lösa fallet.
Spänningen, den luftiga texten tillsammans med de många färgglada bilderna gör denna bok till en fullträff hos barn som kommit igång med sin läsning. Den passar också utmärkt för högläsning, speciellt denna tid på året. När du läst blir du kanske sugen på lussebullar och då är det tur att saffrantjuven är fast!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar