måndag 21 december 2015

Kickboxaren av Maria Björn & Niklas Krog


KickboxarenEremias bor med sin mamma och sina två yngre syskon. Hans pappa är död. Han går första året på gymnasiet och har lätt för sig i skolan. Boken börjar med att han blir misshandlad och bestulen på sin nya mobil som han fått av sin mamma. En mobil som Eremias vet att hans mamma jobbat hårt för att köpa. Mamman blir helt förskräckt när hon ser Eremias blodig, men lovar honom att jobba extra för att kunna ge honom en ny telefon. Mamman vill att Eremias ska polisanmäla. Men det tänker inte Eremias göra. Istället ska han ta reda på vad killen som stal hans mobil heter, söka upp honom och hämnas. Han ska inte komma undan med det han gjort. Det visar sig att killen heter Robin och går på samma skola som Eremias.
Men det går inte som Erermias tänkt sig. Han får ännu mer stryk av Robin och dessutom blir han bestulen på sin andra mobil. En gammal mobil som han fått av mammans kollega. Hans mamma blir orolig och förstår inte vad som händer. Eremias bestämmer sig för att börja på Kickboxning, för att kunna försvara sig mot Robin och för att kunna ge igen. I början är det tufft på träningen, men efter ett tag börjar Eremias  gilla sin träning och han blir bättre och bättre. Men det finns några problem. Han måste betala terminsavgiften på 1500 kr- pengar som han inte vet hur han ska skaffa. Dessutom har han av tränarna fåt veta att han absolut inte får slåss utanför klubben. Det betyder att han kommer att bli avstängd när han ger sig på Robin om tränarna får veta det. Eremias får också veta saker om Robin som kanske förklarar varför Robin jämt är så arg och slåss. Slutet är väldigt spännande och den slutar på ett sådant sätt att man förstår att det finns en uppföljare. Andra delen heter Kickboxning 2 Fightern. Boken har 140 sidor och är lättläst. Texten är skriven i korta stycken och meningarna är också korta. Alltså, en lättläst spännande berättelse!

Lyckokakan av Kerstin Lundberg Hahn

Denna supercharmiga lilla bok vann genast mitt hjärta när jag läste den. Tonen i berättelsen, både humor och allvar, tillsammans med fina personporträtt har gjort det till en riktigt favorit både bland mig och barnen på skolan.

Oscar har VÄRLDENS pinsammaste föräldrar, en operatokig pappa som inte drar sig det minsta för att stämma upp "Till havs" så fort han kommer in i skolans stora entré (den har ju så bra akustik) och en mamma som hejdlöst dansar loss på klassens disco. Pinsamt, pinsamt, pinsamt tycker Oscar. En kväll ska hela familjen gå på restaurang. De hamnar på ett nytt ställe, en asiatisk restaurang inte långt hemifrån, men det händer något magiskt där, när de ätit klart kommer en flicka med klara ögon fram till deras bord och ger dem var sin lyckokaka. I Oskars står det "uttala din högsta önskan och den blir sann" och Oscar ser sin chans - äntligen ska han kunna sluta skämmas för sina föräldrar - så han skyndar sig att mumla att han önkar att han och hans föräldrar ska bli mer lika. Men det går inte riktigt som han tänkt sig - istället för att hans föräldrar blir mer lika Oscar verkar det som om han själv istället blir mer lik dem! Kris!

Detta är en underbar högläsningsbok för barn upp till femman ungefär. Passar extra bra nu i juletider då berättelsen utspelar sig precis före jul. Och gillar man den här har det precis kommit en fortsättning, Mandelhjärtat, som handlar om kärlek, svartsjuka och hundar och som är minst lika läsvärd.

fredag 18 december 2015

Den blomstertid nu kommer

Tänk dig att du är på väg till din skolavslutning. Du ska sluta åttan, sommarlovet är framför dig och det har precis börjat bli så där riktigt varmt. Vad du inte vet är att inom ett dygn kommer du vara med om ett misslyckat rån av en mataffär, en bilolycka (där en av dina kompisar blir svårt skadad) och en bildstöld… Och när din kompis har snott den där bilen så åker ni ett tag och sen så hör ni nått konstiga ljud från baksätet… och då visar det sig ligga ett åttaårigt barn där bak i baksätet. Hen måste ha legat och sovit i baksätet och nu har du inte bara varit med på ett rånförsök och en bildstöld utan även kidnappat ett barn…

Detta händer alltså Fred, han råkar blir en del i ett händelseförlopp han inte alls har makt över och plötsligt är han inblandad i något riktigt allvarligt.


Marie-Chantal Long beskriver så bra den paralyserande känslan av att råka hamna i något riktigt obehagligt som du inte kan få ogjort. Det handlar mycket om hur eller om Fred kommer klara sig ur denna situation men också hur en hanterar att bära på stora hemligheter. Den blomstertid nu kommer vann Barnens romanpris tidigare i år, det är en spännande och en lite annorlunda ungdomsbok. Den har ett lättillgängligt språk och ganska kort på bara runt 150 sidor, passar bra till en person som är mellan 13 och 17 år.

Nästan som Zlatan av Johanna Nilsson

Nästan som Zlatan Nästan som Zlatan är är en kort och lättläst berättelse om Johan, snart 16 år. Johans passion är fotboll och hans dröm är att bli en ny Zlatan. Han är en stor talang säger hans tränare och fotboll är det enda han är bra på, tycker Johan själv. I skolan har han det tufft. Han tycker att det är jobbigt att läsa och skriva och han vet att till och med hans yngre syskon är bättre på att läsa och skriva. Men Johan kämpar på, för han vill komma in på fotbollsgymnasiet. Ibland vill han ge upp och när hans vän Anton försöker få honom att tjäna mycket pengar snabbt, blir han lockad av det trots att han vet att det innebär att gör olagliga saker. Han blir nervös när han får antagningsbeskedet. Kommer han att komma in på fotbollsgymnasiet? Han har precis träffat en tjej och sagt att han älskar henne. Om han kommer in på fotbollsgymnasiet, måste han flytta och hur blir det då med flickvännen? Men vad ska han göra om han inte kommer in? Han vill ju inte göra något annat. En lättläst bok för fotbollsälskare! Fortsättningsboken heter Kanske som Zlatan.

torsdag 17 december 2015

Att vara jag av Anna Höglund


Att vara jagVilken fantastisk bok! Jag har tidigare skrivit om Anna Höglunds bok Om detta talar man endast med kaniner som jag tyckte så mycket om. Denna är minst lika bra. Att vara jag är en bilderbok för unga. Rosa som är jaget i boken funderar på sådant som jag tror att många tonårstjejer funderar på, nämligen hur det är att ha sex för första gången, hur en bebis kan komma ut genom det där lilla hålet, varför äckliga gubbar tittar när hon har korta kjolar. Rosa funderar också på varför utseende spelar så stor roll och varför inte Ville tittar på henne. Hon försöker på olika sätt få svar på sina frågor, t ex genom att googla på pubertet och vad det innebär egentligen. Hon funderar på könsroller och för att förstå dem ritar hon en serie där hon förklarar hur könsrollerna har uppstått, utvecklats och ser ut idag. Som läsare får vi också vara med när Rosa får sin första mens och hur det känns. Hur hon först blev jätteglad och berättade för alla, för att sen bryta ut i gråt och bli rädd för att bli vuxen. Språket är enkelt men nästan poetiskt. Bilderna är magiska, de berättar så otroligt mycket och är så känslofyllda. Om en bok kan vara för bra, då är denna det!

onsdag 16 december 2015

Om detta talar man endast med kaniner av Anna Höglund

Om detta talar man endast med kaninerOm detta talar man endast med kaniner är en bok om en kanin som funderar på de stora frågorna såsom meningen med livet, att höra ihop, ensamhet och att känna sig annorlunda. Det är en bok om att anpassa sig för att vara med i en gemenskap, men också om strävan efter att bli accepterad för den man är. Kaninen försöker sätta ord på sina känslor och funderingar. Bilderna är helt fantastiska och känslofyllda. Det är en ovanlig och speciell bok, eftersom det är en bilderbok för ungdomar. Som skolbibliotekarie läser jag många barn- och ungdomsböcker och jag blir så glad när jag hittar en sådan här bok som skiljer så från mängden. I ungdomsböcker är det oftast texten som berättar historien och bilderna kompletterar. I denna bok är det enligt mig tvärtom, alltså att bilderna berättar och texten kompletterar. Hennes språk är poetiskt, men ändå enkelt och klart. Jag tyckte om boken så mycket att jag läst den flera gånger. Vill läsa mer av Anna Höglund! Om detta talar man endast med kaniner är vinnare av Nils Holgersson-plaketten 2014, samt vinnare av Snöbollen- årets bästa bilderbok.

måndag 14 december 2015

Den sovande och sländan av Neil Gaiman

Snövit möter Törnrosa i denna vackra saga med underbara illustrationer. Berättelsen som bygger på två välkända sagor används av Gaiman för att skapa någon sorts falsk trygghet hos läsaren. Precis när man tror att man vet vad som ska hända så inträffar något oväntat.

Drottningen har fullt upp med förberedelserna inför sitt bröllop när hon får beskedet om en pest som sprider sig i grannriket och som försätter människor i evig sömn. Det hela började med att en kvinna stack sig på en slända och föll i dvala och även hela hennes slott drabbades. Inga prinsar har lyckats väcka henne med sina kyssar och nu har smittan börjat spridas utanför slottet till städerna. När Drottningen inser att pesten riskerar att nå hennes rike bestämmer hon sig för att skjuta upp bröllopet och tillsammans med tre dvärgar bege sig till slottet med den sovande Törnrosa för att bryta förbannelsen. Hon har ju tidigare själv fallit offer för denna farsot och överlevt så nu klär hon sig i sin rustning och ger sig av för att bekämpa ondskan som hotar hennes rike.

Trots att det låter som en saga för yngre barn så är detta en ungdomsbok. Det blir stundtals riktigt läskigt och jag lovar att du kommer bli positivt överraskad ifall du gillar magiska berättelser.

söndag 6 december 2015

Din tur, Adrian av Kristin Lidström & Helena Öberg


Din tur, Adrian 



Även om man är nominerad till Augustpriset är det svårt att konkurera med Jessica Schiefauers segrande ungdomsbok... "Din tur Adrian" måste ändå betraktas som en vinnare med tanke på de hyllningar boken mötts av.
Det är en ovanlig bok som inte är alldeles lätt att kategorisera. Huvudpersonen Adrian är 10 år- här sprängs gränserna mellan seriealbum, bilderbok och barn/ungdomsbok. Formatet är nyskapande. Ibland är det svartvitt, ibland väldigt färgrika illustrationer som tar över bildspråket som kan vara inrutat följt av plötsliga uppslag med spretig text. Man får följa Adrians vardag: lekfullheten han kan ge svängrum när han är ensam, t.ex. på väg till och från skolan hamnar i skarp kontrast med den råa jargongen han möter på skolgården, i klassrummet. Känslan av utanförskap, att inte kunna svara på lärarens frågor för att lässvårigheter står i vägen för innehållet i böckerna- förnedringen, mobbingsituationer, att inte kunna berätta för välmenande föräldrar. Boken kan indelas i ett före och efter mötet med hunden Hejdi som blir Adrians vän och leder till att hans värld vidgar sig. Är Hejdi verklig? Hennes vänskap leder till en i allra högsta grad förändrar verklighet för Adrian.
Allt är finstämt och respektfullt skildrat, det helgjutna samspelet mellan text och bild lämnar tolkningsföreträde till läsaren. En bok som berör.

torsdag 26 november 2015

Jag och Earl och tjejen som dör av Jesse Andrews

Det spelar ingen roll att jag har tatueringar direkt på revbenen gjorda av Hells Angels eller att jag fått hjärtat krossat minst tjugo gånger, jag grät ändå som ett barn när jag läste den här boken. Den klump jag fick i halsen satt fast som en taggig fotboll. Även det är en bok som redan från början avslöjar vad som ska hända (redan i titeln faktiskt) så sitter jag likväl där med darrande läpp och vill inte tro att det är sant. Samtidigt så är det en mycket rolig bok och inte alls följer alla klichéer för genren ”ung-person-dör-i-hemsk-sjukdom-vilket-ger-lärdommar-för-livet-åt-vännerna”.
Jag tror jag gillade boken extra mycket för att den:
-handlade mycket om film
-utspelade sig i amerikansk high school miljö
-var mycket oväntad
-innehöll många listor (jag gillar listor)

Avslutningsvis måste jag bara berätta att boken innehåller en stor mängd svordomar så om man tar illa upp av att läsa saker som ”åsnek*k på varannan sida ska man kanske läsa en annan bok. Men grejen är att alla grova ord har en poäng då de hjälper till att spegla huvudpersonernas relation på ett fantastiskt fint sätt (ja, i rätt sammanhang kan ordet ”åsnek*k” vara något fantastiskt fint).   

måndag 23 november 2015

Sju förtrollade kvällar av Mårten Sandén

Mårten Sandén är kanske mest känd som författare till Petrinideckarna som handlar om två barn i Lund som löser mysterier men han skriver också en hel del lite mer filosofiskt inriktade böcker till exempel Ett hus utan speglar och nu Sju förtrollade kvällar och där tycker jag verkligen han har funnit sin genre. Möjligen tycker även juryn för Astrid Lindgren-priset detta då de nyligen utsett honom till årets pristagare.

I Sju förtrollade kvällar lyckas Sandén få till en nästan Gripe-aktig ton (vilket ju sägs om många men här tycker jag verkligen att det stämmer). Buster Bolin gör det han alltid gör, ligger lågt i skolan och boxas på fritiden. Han är bra på att boxas och det märks även på hans status i skolan, han är egentligen rätt ensam men beundrad (fruktad) av alla. Han är hemligt förälskad i "flickan som läser" som han bara sett några enstaka gånger men som han fascineras av och vill lära känna mer. En kväll på väg hem från boxningen får han kanske den möjligheten då han stöter ihop med henne och den mobbade Antoni. Samma kväll stöter han också ihop med en gammal man utanför den nedlagda biografen Elysium. Mannen ger honom sju biobiljetter till biografen och det blir början till ett riktigt magiskt äventyr som leder Buster till upptäckter både inom och utom honom själv.

Jag tycker det är riktigt bra. Magin finns där men är inte övertydlig; fokus ligger istället på relationerna och personutvecklingen som i Jacks fall i mångt och mycket är knutet till sanningen om hans döda bror. Sammantaget är Sju förtrollade kvällar mycket läsvärd.

torsdag 19 november 2015

Skorstensjul av Mårten Sandén

Jag vill tipsa om den här äventyrliga adventsboken i 24 kapitel med vackra illustrationer och spännande historia. Det handlar om tre barn som har rymt från ett barnhem och som stiger av tåget på Stockholms centralstation. Mago har skrivit massor av brev till sin pappa och drar till Stockholm tillsammans med sina vänner, Issa och Stella för att hitta honom. Men väl framme på centralstationen möter de inte pappa, men däremot rund och förvirrad man med smutsigt skägg. De bestämmer sig för att hjälpa mannen och dras in i ett spännande storstadsäventyr. Jag har smygläst de tre första kapitlen och längtar tills jag får läsa fortsättningen den 4 december!

fredag 30 oktober 2015

Bårhuset av Douglas Foley


Bårhuset Bårhuset är en novellsamling av Douglas Foley som tidigare har skrivit böckerna om förortskillen Habib och serien Shoo (Shoo bre, Shoo len och Shoo mannen). Boken innehåller tio ganska korta noveller med lite annorlunda, ovanliga och absurda historier. Berättelserna handlar om ungdomar som hamnar i svåra, obehagliga  eller märkliga situationer.

I den första novellen får vi möta Oliver som förstår att kärlek vid första ögonkastet inte alls är påhitt, det kan faktiskt ske.  Men han förstår också att ett hjärta kan krossas i tusen bitar. Så känns det när han råkar döda tjejen han blivit kär i. I en annan novell får vi möta Caroline som är mobbad och ensam. Hon har en vän som hon aldrig träffat i verkligheten, utan bara på nätet. Han heter Per och säger ofta fina saker till Caroline. Efter att ha pratat med honom länge på nätet och till och med visat sin nakna kropp för honom, bestämmer sig Caroline för att gå hem till honom. Men Per råkar ut för något hemskt under tiden som Caroline är på väg till honom. Detta gör att Caroline inte får träffa Per och det gör henne besviken. Men om Caroline hade vetat vem Per egentligen var, så skulle hon vara väldigt tacksam och glad att hon inte fick möjlighet att träffa honom. I en annan novell tar Foley upp användningen av eller snarare beroendet av mobiler och hur beroendet kan påverka ens liv.

Jag gillar Douglas Foley berättelser och gillar språket i dem! Jag blir alltid glad när det kommer ut nya novellsamlingar för ungdomar, för jag tror att efterfrågan är större än utbudet! Men när det gäller Douglas Foley, så läser jag nog hellre längre berättelser av honom än korta noveller.

torsdag 22 oktober 2015

Robert Artur och demonprofessorn av Charles Gilman


Många kan känna igen känslan av att komma till en ny klass eller en ny skola. Allt är nytt, ovant och kanske lite läskigt. Det är lätt att man gör fel och ens vänner kanske inte är där för att hjälpa en. Tänk dig då att du har kommit till en skola där din lärare i naturkunskap är en förklädd demon och den enda du känner sen innan är din värsta mobbare. Det är det som händer Robert Arthur. Lovecraftskolan där Robert börjat högstadiet är nybyggd men fylld av gammal ondska. Går man vilse där kan man sugas in i portaler till som leder till platser som man helst inte vill besöka. Men vem tar man hjälp av när det kommer ut tentakler ur ens skåp och vem ska skulle tro på en om man berättar att ens lärare äter levande hamstrar?

Demonprofessorn är en ryslig historia som man både kan känna igen sig i och vara glad att man bara läser. Boken är full av fantasi och är både rolig och ruskig, precis som det ska vara till Halloween.

De vuxna som läser den (Demonprofessorn är en utmärkt högläsningsbok) kanske känner igen både odjur och teman från H. P. Lovecrafts litterära mytologi som den flirtar vilt med.

söndag 18 oktober 2015

Jesus & jag av Petter Lidbeck

Jesus och jagEn snabbläst bok med ett litet persongalleri och en huvudfråga: utsatthet och mobbing. I centrum står Farrah som bor med sin mamma. Förutom bekantskap med en snäll men lite udda man som driver en loppis och letar skrot- Jesus (smeknamn på grund av långt hår och skägg) saknar hon vänner. I skolan utsätts hon av de två tjejerna Nadine och Sveas elakheter. Hur Farrah än försöker kommer hon inte undan, de hittar alltid något sätt att göra ner henne med sina utstuderade frågelekar. Jesus ger Farrah en ficklampa, han påstår att hon kan få människor att försvinna genom att använda den på ett speciellt vis. Hon genomskådar egentligen Jesus och ser deras vänskap för vad den är: en vuxen man som stängt in sig i en låtsasvärld. Läget förändras när en av mobbarna plötsligt flyttar (har Farrah lyckats påverka detta genom att använda ficklampan?) och Farrah ges chansen att testa en annan roll. Och så lätt det går att dras med och själv bli mobbaren... När en ny tjej kommer till klassen hinner rollfördelningen ändras igen.
Att Jesus efter att Farrah föraktat honom inför den nya "kompisen" som förut mobbade henne, klipper sig och styr upp sitt liv är ju fint önsketänkande men kanske inte realistiskt. Lite grand kommer känslan av att man hört det förut. Och lite för snabbt.
I slutändan handlar det om att följa sin egen känsla för vad som är rätt och fel och agera därefter. Slutet är inte förutsägbart och utgör säkert en bra grund för diskussion på mellanstadiet.

torsdag 15 oktober 2015

När hundarndarna kommer av Jessica Schiefauer


När hundarna kommerEn sommar i en småstad i Sverige blir Ester och Isak förälskade och ihop. Från den stunden är de alltid ihop och har bara tid för varandra. De träffas hela tiden och Ester sover ofta över hos Isak som bor med sina föräldrar och lillebror Anton. En dag känner Isak att något förändrats, men han kan inte riktigt ta på vad det är. Han känner att Ester kväver honom och han bestämmer sig för att göra slut med henne. Men då händer något fruktansvärt- tillsammans med en annan kille misshandlar Isaks bror Anton en ung kille till döds. Istället för att göra slut med Ester, vill Isak inget hellre än att vara med henne. Inget i Isaks liv känns bra, förutom att vara i Esters närhet. Esters föräldrar blir oroliga för henne och förbjuder henne att gå dit. Men Ester lyssnar inte, bryter kontakten med sina föräldrar och flyttar in hos Isak.

Det blir tufft för Isaks familj. Speciellt när de får veta vad Isak gjort mot en jämnårig och när de får veta saker om honom som de inte visste. När familjens bil saboteras, skaffar sig familjen två aggressiva hundar som ska skydda dem. Tyvärr verkar det som om dessa två hundar inte tycker om Ester. Ännu en gång känner Isak att han vill göra slut med Ester. Hon som gjort allt för honom och till och med lämnat sin familj för att vara med honom.   

Rättegången börjar och Anton berättar om vad som hände den där dagen då det fruktansvärda brottet begicks. Trots att Anton blir utfrågad om brottet och han svarar på allt, är hans förklaringar inte tydliga och man får där inte veta varför han gjorde det. Som läsare måste man vara otroligt uppmärksam från första sidan i boken och inte missa detaljerna. Gör man det, blir det svårt att förstå innehållet. Detta är kanske typiskt Jessica Schiefauer- hon förutsätter att läsaren stannar upp lite då och då, är uppmärksam och missar inte detaljer som är viktiga för att förstå bokens innehåll. Kanske också detta jag gillar så mycket med hennes böcker.

En enkel, men ändå komplicerad berättelse som passar läsvana ungdomar. Läs gärna också om Jessica Schiefauers bok Pojkar som jag recenserat här.

onsdag 14 oktober 2015

Francesca av Melina Marchetta

Francesca Spinelli gillar inte sitt liv. Inte nog med att hon har behövt börja på en pojkskola som för första gången släppt in tjejer, helt utan sina kompisar; hennes mamma, hennes irriterande, energiska, alltid peppande och drivande mamma kommer inte längre upp ur sängen. Dessutom blir hon kär i en kille som verkar göra allt han kan för att inte dejta henne.

Men allt eftersom inser Francesca att hon faktiskt börjar få nya vänner, de där som tidigare gick på samma flickskola som hon själv men som hon då inte pratade med eftersom hennes dåvarande kompisar inte tyckte de var coola nog. Allt eftersom inser hon också att de där gamla kompisarna när allt kom omkring nog inte var så bra kompisar som hon inbillat sig. Hemmavid går livet på sparlaga, mamman pendlar mellan sängen och badrummet där hon kräks och resten av familjen försöker klara sig så gott de kan. Samtidigt berättar ingen någonting för Francesca och hon förstår bara inte vad det är som har hänt. Varför ligger hennes mamma i sängen hela dagarna och varför vill hennes pappa inte prata om det? Sakta börjar livet som Francesca känner det att lösas upp.

Efter en lite seg start tar den här berättelsen verkligen tag i mig. Och kanske behövs den där segheten i början för att verkligen få en känsla för hur Francescas liv ter sig för henne, långa trista dagar utan kompisar och långvarig sjukdom hemmavid. Men det är verkligen inte bara långsamt, tvärtom är en av bokens stora behållningar kvicka och smarta dialoger karaktärerna emellan. Karaktärerna känns också trovärdiga och sympatiska och jag skulle gärna hänga med dem hemma i Taras soffa en kväll och se på Stolthet och fördom.

tisdag 6 oktober 2015

Monstrumologen av Rick Yancey


Monstrumologen
Oj, vad glad jag blev när jag fick höra att Rick Yancey skrivit en ny bok. Jag kunde inte sluta läsa Den femte vågen som han skrev för något år sedan och förväntade mig något liknande. Men Monstrumologen påminner inte alls om Yanceys tidigare bok. Däremot är den lika spännande. Jag måste dock varna känsliga läsare. Monstrumologen är en otäck skräckhistoria om fasansfulla monster, kyrkogårdar och riktigt blodiga scener. Berättelsen utspelar sig på 1800-talet i New England och är första delen i en serie. Föräldralöse Will är assistent åt doktor Warthorpe, som är en lite speciell man med stort intresse för monsterstudier och monsterjakt. Will och doktorn blir indragna i fallet med anthropophagen, det huvudlösa människoätande monstret när en gravplundrare en natt lämnar liket efter detta monster vid doktorns dörr. Det visar sig att anthropophagen börjat härja i området och nu förökar sig! Plötsligt hotar en hel stam av människoätande odjur att ta över världen.

Boken kan vara lite svår i början men ge inte upp! Det är värt att fortsätta läsa för sen börjar det hända fasansfulla och riktigt obehagliga grejer J

onsdag 30 september 2015

Pappersstäder av John Green


PappersstäderQuentin och Margo, bokens huvudpersoner, har vuxit ihop och lekt mycket som barn. Men nu går de på high school och hälsar knappt på varandra. Margo har många kompisar och är en av de mest populära på sin skola. Hon är självsäker, äventyrslysten och inte rädd för någonting. Då och då försvinner hon, för att sedan komma tillbaka efter att ha upplevt en massa spännande äventyr. Quentin är son till två psykologer, väluppfostrad och ordningsam. Han har inte en enda frånvarotimme och har aldrig missat en lektion i skolan. Han har redan börjat fundera på vad han vill göra i framtiden. Han är inte direkt populär, men heller inte utsatt eller ensam. Han har två vänner som han brukar hänga med.

Quentin är hemligt kär i Margo. Han fascineras av henne- både av hennes utseende och hennes sätt att vara på. Margo verkar dessvärre inte visa något intresse för Quentin. Men en sen kväll dyker Margo helt plötsligt upp utanför Quentins fönster. Hon vill att han ska hjälpa henne att lösa elva problem. Quentin tvekar såklart, för han måste låna sin mammas bil utan tillåtelse och vara uppe hela natten fast det är skola nästa dag. Det kommer att bli hans livs bästa natt, säger Margo. Då går Quentin med på det.
Och det blir en av de bästa nätterna i Quentins liv. Problemet är att Margo nästa dag är förvunnen. Inte heller nästa dag dyker hon upp. Margo har ju försvunnit tidigare, men alltid kommit tillbaka. Denna gång känner Quentin på sig att det är annorlunda och att hon inte kommer att komma tillbaka. Av en slump ser Quentin en dag en poster på Margos rullgardin och han förstår att det är en ledtråd och att Margo vill bli hittad. Av Quentin. Snart hittar han fler ledtrådar och pappersstäder är kanske den viktigaste ledtråden. Quentin bestämmer sig för att söka efter henne. Tillsammans med sina två bästa kompisar och en av Margos vänner börjar jakten på Margo i en lång bilresa. Kommer han att hitta henne? Var och hur? Ville hon bli funnen av Quentin och i så fall varför? Frågor som man som läsare vill ha svar på och som gör att man inte sluta läsa förrän man läst ut hela boken.


Jag verkligen älskade allt med denna bok- språket, karaktärerna, berättelsen och spänningen. LÄS!

onsdag 23 september 2015

Hög press av Jesper Tillberg

Jag måste erkänna att jag inte var jättesugen att börja läsa den här. Fotbollsböcker är inte riktigt min grej. Men jag är glad att jag gav den en chans ändå för det här var faktiskt något annat. Fotboll ja, men också fångande intrig, intressant karaktärsutveckling, bra språk, en gnutta feminism och kanske inte mist Italien. Jo, för hela den här boken känns och doftar och låter Italien tycker jag.

Tom gillar fotboll, det gör han verkligen. Men han får hela tiden sitta på bänken när hans lag spelar och han kommer i ständiga konflikter med tränaren. Hemma däremot, framför tv-spelet, där är han kung. Han kan bestämma precis hur spelet läggs upp och vilka spelare han ska ha och han är bra på det.

Efter en särskilt misslyckad match brister det för Tom och han säger upp sig från laget och frågan är vad han ska göra nu - han som är van att träna så gott som varje kväll och anpassa hela sitt liv efter fotbollen. Av en slump lär han känna en nyinflyttad italiensk familj där pappan har varit tränare för ett lag på hög nivå och dottern har en fenomenal vänsterfot. Tom umgås mer och mer med dem och blir samtidigt nyfiken på sina egna italienska rötter. På samma sätt som Tom guidar familjen in i livet i Sverige ger de honom en chans till omforma sitt liv och få ett nytt förhållningssätt till fotbollen.

tisdag 22 september 2015

Näthat blues av Agnes Hammer

Näthat bluesDenna bok tar upp ett allvarligt ämne, nämligen nätmobbing, som tyvärr många ungdomar idag utsätts för. Huvudpersonen är Julie som är en av de populäraste tjejerna på sin skola. Hon är snygg, har en fantastisk röst och är sångerska i ett band. I samma band spelar Julies storebror. Han är trummisen och när han åker till London för att plugga, måste bandet hitta en ersättare. Efter att ha provspelat är det Lisa, en nyinflyttad tjej, som får platsen. Men kort därefter måste Julie meddela henne att hon inte alls kan vara med i bandet. Detta på grund av att Julies mamma vet något om Lisa som gör att hon inte vill att Julie ska umgås med henne. Istället blir det en kille som får platsen, som egentligen inte alls är lika bra som Lisa.


En dag får Julie ett mail från Stüpp 7. Julie vet inte vem personen bakom mailet är och hon vet heller inte varför personen kallar henne för subba och andra elaka saker. Julie tycker att det är obehagligt och snart blir det ännu värre. Hon får flera mail som innehåller både kränkningar och hot. Dessutom är det någon som lyckas byta ut hennes profilfoto på Facebook. Julie funderar på om det kan vara Lisa som skickat mailen för att hämnas.Vem skulle det annars kunna vara?


Först vågar Julie inte berätta för sina föräldrar, men efter flera nätter med mardrömmar berättar hon till slut för sin mamma. Hennes mamma gör något som leder till att Julie blir attackerad av ett gäng tjejer. Julie undrar om eländet kommer att ta slut någon gång.
En berättelse om hur näthatet och nätmobbingen kan se ut och påverka den som blir utsatt. Det finns flera berättare i boken och Julie är en av dem. Nätmobbarna är också berättare i boken, så som läsare får man veta hur de som skriver elaka kommentarer till andra på nätet tänker kring nätmobbing och näthat. Bra och aktuell berättelse.

fredag 11 september 2015

Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius



Bara superlativ: fantastisk, inspirerande, spännande, sorglig, engagerande, vacker, rolig, underbar! Boken lever verkligen upp till sin titel: läsaren lämnas med en känsla av att ha fått ta del av just en legend.
Jakob Wegelius säregna bildspråk är konst, varje illustration kan med fördel studeras en stund. Vissa uppslag är som retro-inspirerade filmaffischer. Berättelsen om Sally Jones kan tilltala många: de som är fans av serier, de som gillar geografi och historia, fartyg och hav, de som gillar djur, sorg, kärlek, vänskap, intressanta persongallerier eller en klassisk berättelse med otypisk hjälte: en gorillahona med mänskliga egenskaper- listan kan göras lång. Ur språkutvecklande synpunkt är den uppbyggd av en text som bjuder på många utmanande termer, t.ex: ångbåtskaj, mässingsmusik, seglats, mangrovesnår. På köpet får man dessutom en inblick i västvärldens koloniala dragningar av världskartan.
Kan inte vänta på att få lägga vantarna på ungdomsboken "Mördarens apa", den fristående uppföljaren som även den belönades med Augustpriset. Läs och älska...

måndag 7 september 2015

Gengången av Ingelin Angerborn

Gengången är en spännande, övernaturlig och läskig berättelse för yngre läsare. Boken handlar om Ellinor som är på besök hos sin mormor under sommarlovet. Ellinor går på loppis och då hittar hon ett underbart vackert smyckeskrin. Det är guldfärgat med en liten ballerina och inbyggd speldosa och Ellinor känner direkt att hon måste ha skrinet. Det konstiga är att Ellinor får smyckeskrinet gratis av den blinda butiksägaren. Det är gratis för rätt person, menar den konstiga kvinnan.
Ellinor är lycklig över sitt fynd trots att ballerinan inte dansar och hon älskar melodin och den fina röda sammeten. Men Ellinor tittar för djupt in i smyckeskrinets spegel och plötsligt börjar hon höra melodin när hon är ute och går. Hon letar efter musiken som visar sig komma från ett hus på en gata, Gengången, som ligger nära mormors hem. Där träffar hon Oliver som bor i huset men han känner inte igen melodin. Men han visar Ellinor sitt piano.

Vilken koppling har smyckeskrinet till pojken på Gengången? Vad menade egentligen den märkliga kvinnan i affären med att smyckeskrinet är gratis för rätt person? Och vad är det egentligen som händer i smyckeskrinets speglar?

söndag 30 augusti 2015

Vildfågel av Jane Eagland


Vildfågel
Anna bor med sin pappa på en ö utanför Skottland. På ön finns inga andra, förutom pappans assistent Max och två tjänare. Hela dagarna får Anna lösa en massa matteuppgifter, för hennes pappa vill att hon ska bli lika duktig i matte som honom. Tyvärr hatar Anna matte och vet att hon aldrig kommer att bli bra i det. Det hon hellre vill göra är att läsa, men det har hennes pappa förbjudit henne. Som tur är, finns det någon på ön som kommer med hemliga böcker till henne. Dessa böcker får henne att önska något mer än det liv hon har och det liv som hennes pappa planerat för henne. Anna börjar drömma om att resa världen runt och se de vilda djuren och de vackra platserna hon sett i de hemliga böckerna. Men hon vet att det är omöjligt. Hennes pappa skulle aldrig låta henne ta sig ifrån ön. Enligt honom är världen utanför ön grym där det bor hemska och onda människor.
En dag kommer det en främling till deras ö. Anna övertalar sin pappa om att låta den unge killen Rob stanna tills han blivit stark igen. Pappan går med på det om hon lovar att hålla sig borta från honom. Hon lovar sin pappa, men hon får svårt att hålla sitt löfte. Hon börjar träffa Rob i smyg. När de träffats ett tag, berättar Rob något för henne som hon har svårt att tro på. Skulle det som Rob berättat stämma, då skulle både Annas och hennes pappas liv vara i fara. Men går det att lita på en främling?  
Vildfågel är en lättläst ungdomsbok på ca 90 sidor. Det betyder inte att språket är enkelt och torftigt, snarare tvärtom. En otroligt spännande berättelse!  

onsdag 12 augusti 2015

Fotbollsboken av Tomas Dömstedt


Martin funderar. Varför är det plötsligt så mycket mindre roligt att spela? Hans tankar hamnar alltmer på den nya tjejen han upptäckt i området: Kassandra. Det visar sig att hon spelar fotboll hon med. Skillnaden är att hon verkligen älskar spelet och denna kärlek till sporten är en del av att Martin dras till henne. Hon har något som han längtar efter. Nye tränaren Robban som inte är en förälder som ställer upp gratis utan en riktig tränare som anställts, delar ut skrivböcker där killarna i laget förväntas föra ned sina tankar om sitt spel. Varje kapitel inledes med några rader av Martin, hela tiden i undran över det egentliga syftet med dagboken, sen följer hans tankar i mer utförlig text, utvecklade av författaren.

Snart handlar fotbollsboken om det Martin saknar: lusten till spelet. Robban vill toppa laget när det är match och resten av tiden skäller han. Kompisen Anton får rollen som lagets stjärna medan andra petas när det gäller. Martin som är back utan att riktigt veta om han är nöjd med det genomskådar totalt de vuxnas ihåliga snack om allas lika värde. Att vissa spelare värderas högre än andra sätter hela agendan för lagets utveckling. Så är han också lite avundsjuk på den härliga stämningen i Kassandras lag.

Vad skulle man prata om om man inte hade fotbollen? Är en tanke som löper genom boken.

Även om det språkmässigt (ungdomar i 12-14- årsåldern talar inte med varandra på det lite konstlade sättet som här i dialogerna) och dramaturgiskt inte bjuds på några överraskningar (sensmoralen är klar som korvspad: fotboll ska vara roligt, inte ett tvång) tror jag den här boken kan vara en god utgångspunkt för diskussion i klasser åk 5-8.
Det är en fin historia som utspelas mellan Martin och Kassandra. Möjligen är detta ett övertydligt försök att vända på könsroller men det fungerar i så fall. Kassandra kanske kan betraktas som platt och okomplicerad men hon får vara en självständig person med action snarare än ord, medan Martin är öppet eftertänksam, osäker och den som verbalt driver relationen framåt. Det känns som att Dömstedt velat få med alla pk-perspektiv: vem avgör vilka som får spela när det är match, osv. En viktig grej som jag tycker kommer fram på ett bra sätt är möjligheten att få känna efter. Man kan lägga av med fotbollen men man kan också börja igen. Vad Martin i slutändan bestämmer sig för lämnas öppet, han är en kille som bara är och fotbollen måste inte ersättas av något annat för att definiera honom.
Minus dock för störtlöjlig beskrivning av en scen i biblioteket- som bibliotekarie vill man här visa rött kort- med den tråkiga utgångspunkten att varken Kassandra eller Martin är intresserade av böcker, en väldigt ensidig syn på idrottande ungdomar som kanske avslöjar en ängslighet hos författaren- underskattar han bokens läsarkategori?

Nyckelord förutom genus och fotboll: krävande föräldrar/oengagerade föräldrar, tvång versus att följa sin egen magkänsla.
Modern referens: chattning (Martin och Kassandra försöker hålla kontakten när hon tillbringar sommaren i Bosnien).

Bonus: Till boken kommer ett gratis nedladdningsbart arbetsmaterial som underlag för samtal i klasser.

Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson


En bilderbok om scenskräck.
En pojke, vars namn vi inte får veta (och heller inte behöver veta, visar det sig, han är berättelsens "jag") har fått i uppdrag att leverera slutrepliken på skolföreställningen, i den enda kostym som finns kvar att välja: mullvadsdräkten.
Berättelsen tar oss genom olika stadier: först frågetecknet "Vad kommer min roll att vara på scenen och vad ska jag ha på mig?", till fasan över att stå själv på scen och sen alla katastrofer som följer när han misslyckas totalt (pojken lider sig genom detta så det står härliga till), till stunden just innan han ska upp och sen själva ögonblicket där i strålkastarnas ljus. Jag kommer på mig med att skratta högt på den onumrerade sidan 25. Mycket fint skildras relationen till pojkens lillebror, däri ligger också nyckeln till upplösningen. Annars är den enda andra relation som egentligen tar plats den till pojkens lärare. I övrigt är det hans egna tankar och fantasibilder som fyller sidorna. Eva Erikssons illustrationer gör halva storyn, särskilt när mullvaden puffas fram av sin snälla fröken under genrepet.
Charmerande rakt igenom, riktar sig till åldern 5-7 gissningsvis.

Sätt straffen, Charlotte! av Jennifer Wegerup

I huvudrollen står Charlotte som snart ska på en fotbollscup med sitt lag IF Ekby Linköping. Att författaren är expert på temat märks tydligt: det är mycket teknik. Mental träning, taktik, olika positioner i laget, relation till tränare samt konkret spel. Med tydligt fokus på att alla fyller sin funktion i laget, med sina olika målsättningar (vissa har ingen alls) och Charlotte tillåts tänka professionellt, vara ett barn som tar spelet på allvar. Man får som läsare ta del av hur hon tänker kring spelet, bland annat via en härlig metafor om "fotbollslukten"- känslan för spelet förmedlat som en doft. Parallellt med fotbollen pågår en historia om en luftmadrass. Den upptar en del av Charlottes tankeverksamhet men man får inte veta varför förrän i slutet. Sammantaget slutar det hela bra- med glass och till slut acceptans över att vinna silver. Ordet "flicklag" nämns aldrig. Inte heller ses nåt behov att lyfta fram att ena tränaren är rullstolsbunden eller av utländsk härkomst. Alla karaktärer i berättelsen presenteras på lika villkor. Det är via illustrationerna av Bettina Johansson och infon att tränaren använder en visselpipa som läsaren förväntas lägga ihop två och två. Vilket man gör. Det finns också ett tydligt genus-tänk. Charlotte vet att hon är snabb och tuff. Berättelsen är vardagsnära och känslan trevlig. Bilderna gör mycket. Trots att tonen ibland blir väl käck är det en berättelse om kärlek till fotboll, Charlotte andas fotboll. 



tisdag 11 augusti 2015

Onanisterna av Patrik Lundberg

OnanisternaDet är hösten efter studenten och Kim och Simon börjar på komvux. Under gymnasiet hade de ju inte tid med att plugga - man kunde ju festa och spela fotboll istället. Då var de kungar - nu... Inte. Att vara nitton och luspank och bo hemma hos mamma och inte ha några särskilda planer är inte så kingigt direkt. Och i lilla sömniga Sölvesborg finns inte så mycket att ta sig för heller; arbetsförmedlingen har sexton jobb ute och alla kräver utbildning.


Så träffar Kim sin gamla kompis Robin - de som kom ifrån varandra i grundskolan när Kim började hänga med sina coola fotbollskompisar - och får en glimt av något annat. Robin känner folk, i Malmö, folk som inte hänger vid korvkiosken och spelar fotboll utan som lyssanar på musik som berör, äter vegetarisk mat och dumpstrar. Och livet får sig en knuff åt ett annat håll.


Det är har beskrivits förr, det där hur livet man en gång levt liksom nulängre inte riktigt passar utan skaver lite här och var. Och kompisarnas undran - "vegetarian, va?". Men berättelsen känns ändå ny och uppdaterad. Kanske beroende på att en annan författare hade romantiserat antingen småstadslivet eller hipsterlivet i storstan och lyft fram det andra som något kontrasterande negativt. Men det gör inte Patrik Lundberg. Istället håller han en distans och beskriver bägge kärvt och rakt men ändå med hjärta. Kanske är det de knivskarpa dialogerna som förövrigt är en av bokens största behållningar. Hur som helst, sammantaget är detta en berättelse jag kommer att bära med mig länge.

måndag 20 juli 2015

Han & dom av Katarina von Bredow

Han & domKatarina von Bredows serie om mellanstadiet har ju fått fina recensioner. Jag läste och tyckte mycket om Hon & han och nu är det alltså dags för fortsättningen. Varje bok i serien följer en person i en mellanstadieklass, i Hon & han var det Alicia, en av tjejerna i klassen som då var nästan populär men inte riktigt med i innegänget och det är spännande att få se henne igen, lite på avstånd - det ger mig en annan bild av henne, skoj.


I Han & dom är det klassens kung Kevin man får följa. Åtminstone är han klassens kung till att börja med. Kevin får skulden för en olycka där en gammal man blir skadad och det får katastrofala följder för honom. Kevin förlorar sin sociala status och blir utfryst av så gott som hela klassen och när han försöker göra det bra igen blir det bara etter värre.


Jag tycker det här är riktigt bra. Inte nog med att det är en kille som är huvudperson och man får följa hans tankar och känslor, det är dessutom en kille som är riktigt dryg och jobbig. Kevin äger (i sitt eget tycke) verkligen världen, han kan göra folk populära eller se till att ingen någonsin pratar mer med dem, han väljer ut vilka tjejer han ska låta bli hans flickvänner, han har sin åsikt klar om alla och regerar hela klassen utefter den. Hans självkänsla gestaltas träffsäkert i inledningen med att han klättrar upp i ett träd så högt att han skulle slått ihjäl sig om han inte fått hjälp ned, och det som hänger kvar hos honom efteråt är känslan av att vara oövervinnelig och odödlig. Bokens titel är också mycket passande då den perfekt beskriver förhållandet mellan Kevin och hans klasskamrater, både före och efter olyckan.


Ibland glimrar det emellertid till av lite trevligare karaktärsdag - Kevin visar sig vara väldigt modig och, dessutom, full om omtanke när det faktiskt gäller. Hans funderingar kring döden och samtal med Holger, den gamle mannen som blir skadad, ger också både karaktär och bok ett djup och jag tänker att det där är perfekt högläsa och samtala om.

måndag 6 juli 2015

Eddie och napparna av Lisa Bjärbo & Jesús Verona

Eddie och napparnaNyligen kom den tredje boken om Eddie, Eddie och napparna, ut. Tidigare har även Eddie och julen och Eddie får en lillebror utkommit på Rabén & Sjögren. Jag charmas verkligen av den här lille killen som nu i tredje boken faktiskt blivit rätt stor. Eddie har växt till sig rejält på längden i Jesús Veonas utrycksfulla illustrationer (visst blinkas det till klassiska barnboksillustationer i bilderna, framför allt i Eddies poser? Jag kan inte fingret på vilka) och är nu så stor att hans föräldrar tycker att han ska göra sig av med sina nappar. Men det vill inte Eddie, trots att de vuxna säger att han kan välja vilken leksak han vill. Tillslut säger han ändå att när han fyller år, då, då ska han skicka sina nappar till månen.


Naturligtvis blir det inte så lätt att göra sig av med sina nappar och när han ska somna på födelsedagskvällen får mamma sjunga tusen sånger och pappa får klappa och klappa, för i Eddies mun är det tomt och ensamt. Men när han vaknar och det fortfarande är tomt i munnen blir Eddie överlycklig. Han klarade det!


Det är fint och igenkännande det här, både sorgen över det invanda som nu förändras och den där glädjen hos barnet när det känner att det klarat av något svårt det inte klarat förut. Jag vet inte om det är med mening men när Eddie väl bestämt sig för att lägga bort napparna slutar han också tala i versaler, vilket han gör både i början av den här boken och i Eddie och julen och jag tänker att det blir som en symbol för att han nu blivit så stor att han pratar mer som vuxna (emellertid skrivs hans tal med gemener redan i Eddie får en lillebror så det kanske bara är en slump).


Jag hoppas verkligen att det kommer komma fler böcker om Eddie, både jag och treåringen läser dem med stor glädje där hemma.

måndag 22 juni 2015

Rysningar av Bali Rai

RysningarDe här ungdomsklassade, lättlästa böckerna från Argasso förlag brukar gå som smör i solsken bland mellanstadiekillarna. Oftast är det en spännande historia med en lite klämkäck sensmoral i slutet som gör att man som vuxen känner sig trygg med att låta 11-åringar läsa även om ämnena ibland kan vara åt det svårare hållet. Så är det dock inte med Bali Rais Rysningar.


Det här är en riktigt läskig historia om Sam som möter den vackra Cassie i en snöstorm. Han blir helt fascinerad av henne och de blir snart ihop. Som läsare förstår man ganska direkt att Cassie har en dold agenda - det är något med henne som är fel; hon uppmuntrar Sam att begå våldsbrott för att hämnas på sina mobbare och snart är han anhållen misstänkt för mordförsök. Och värre ska det bli.


Det är både våldsamt och blodigt och på slutet rejält otäckt även för en vuxen. Samtidigt är det en välskriven psykologisk triller med övernaturliga inslag och blir en riktig bladvändare. På grund av det våldsamma innehållet skulle jag vilja säga att målgrupp är övre åren i högstadiet och gymnasiet men jag kan tänka mig att både omslag och bokens utformning kommer att locka även yngre barn.

torsdag 18 juni 2015

Resan av Veronica Salinas

Resan är en underbar bilderbok om livet. Den handlar om en liten anka som blåser bort i en storm och tvingas börja om livet från början. Den kan inte språket, har inga vänner och känner sig sorgsen och ensam. Men ankan ger inte upp. Den kämpar vidare och letar efter vänner. Till slut lyckas ankan hitta vänskap för livet och känner sig som hemma igen. Ankan är lycklig. Då inträffar en ny storm och vännerna försvinner. Ankan är ensam igen. Men den här gången vet ankan att livet går vidare och att nya vänner snart dyker upp igen.

Resan är en filosofisk berättelse om att börja om från början. Att flytta, bli övergiven och att hitta hopp och tröst. Det är en historia om att ta sig igenom svårigheter och att finna ljuset igen. En bok för alla barn som av någon anledning tvingats börja om från början. Men även en bok för alla barn som inte riktigt vågar ta första steget. De vackra illustrationerna är klockrena och jag tyckte så mycket om boken att jag faktiskt köpte den till mig själv.

onsdag 27 maj 2015

Huset mittemot av Alex Haridi

Huset mittemot"Det finns historier som berättas om och om igen trots att alla redan hört dem."


I Huset mittemot är historien den om ett självmord, om en trettonårig kille som en dag, till synes helt oförklarligt hänger sig uppe på vinden i familjens villa. Historien upprepas om och om igen bland ungdomarna i det lilla samhället Uddviken. Ibland består mellanmålet innan självmordet av knäckemackor, ibland av våfflor, ibland slängs en cykel på gräsmattan, ibland ställs den ordentligt i garaget - men slutet är alltid detsamma.


Joel känner också till historien. Han bor till och med precis mitt emot huset där Jonathan Andersson hängde sig, fast för honom är det Ödehuset, en en gång pampig patriciervilla som nu förfallit och som hans mamma fått honom att lova att han aldrig ska gå i närheten av. Men så en dag står den en bil utanför Ödehuset och Joel ser en man gå in. Han blir nyfiken - vad finns egentligen där inne? Och vilken är egentligen den sanna historien om Jonathan Andersson?


Det här är inte skräck med buller och bång utan istället en lite smygande känsla av obehag som kan vara minst lika otäck. Referenser till Maria Gripe känns inte långsökta men jag tänker också på Stephen King - kanske inte så mycket för skräcken som för att detta också är en fin uppväxtskildring, något som ju King också är fenomenal på. Joel är skötsam och har lätt för sig i skolan, bästisen Kalle är däremot stökig och har ingen egentlig framtidstro - han vet att medan Joel så småningom kommer att försvinna iväg någonstans för att studera eller något annat kommer han själv att bli kvar i den uppgivna lilla orten där de bor. Relationen mellan Joel och Kalle är trovärdigt beskriven, Kalles förvirring och frustration när Joel blir mer och mer absorberad av husets hemligheter är en fin spegling av den gnagande känsla som kan uppstå då vänner börjar dra åt olika håll i mer vanliga sammanhang också. Berättelsen blir på det viset också mycket allmängiltig.

tisdag 12 maj 2015

Odinsbarn av Siri Pettersen

Odinsbarn är första delen i fantasytrilogin Korpringarna. Berättelsen har rötter i nordisk mytologi och utspelar sig i en värld som befolkas av människoliknande varelser med svans, så kallade ättlingar. Det är viktigt att ha en svans eftersom det visar att man tillhör världen. För i denna värld finns även vanliga människor dvs de svanslösa som är hatade av ättlingarna. Man tror nämligen att de svanslösa är farliga odjur från en annan värld som sprider röta och död. Fast man har aldrig sett ett odinsbarn utan bara hört om dem i myter.

Femtonåriga Hirka får plötsligt veta att hon är ett odinsbarn och hennes liv vänds upp och ner. Under hela sin barndom har Hirka fått höra att det var en varg som tog hennes svans när hon var nyfödd. Eftersom Hirka är femton år så beslutar sig hennes pappa för att berätta sanningen för henne. Det börjar nämligen bli dags för Riten, som är en ceremoni som alla tonåringar måste genomgå och som kan avgöra deras framtid. Problemet är att Hirka inte kan famna jorden dvs känna kraften i marken, eftersom hon är människa. Men alla ättlingar kan famna jorden så Hirkas pappa bestämmer att de ska fly undan Riten. Han berättar för henne om att hon aldrig har haft en svans eftersom hon är från en annan värld. Hon är ett odinsbarn och det är orsaken till att hon inte kan känna kraften. Pappan hittade Hirka när hon var bebis och räddade hennes liv genom att berätta för andra att en varg tog flickebarnets svans.

Plötsligt är Hirka på flykt, hatad och fruktad. Men det visar sig att det även finns andra varelser som är från en annan värld. Varelser som är värre än odinsbarn.

Hirka är en underbar karaktär som man fastnar för direkt. Hon är den utstötta, den som egentligen inte skulle finnas. Den starka, smarta och stolta som man inspireras av. Odinsbarn är en riktig bladvändare och jag sögs in i den här världen totalt. När jag inte läste Odinsbarn så tänkte jag på den och längtade hem så att jag kunde fortsätta läsa den. Jag bara älskar den här boken och längtar efter fortsättningen.

onsdag 6 maj 2015

Villig av Christina Wahldén

VilligNora går i sjuan och är ihop med Edvin som går i nian. När Nora är med Edvin röker hon och hon har till och med haft sex med honom, fast hon bara är tretton år. Detta har hon inte berättat för någon. Hennes mamma och pappa skulle bli tokiga om de fick veta att hon haft sex och att hon röker.


En dag i skolan drar Edvin in Nora i en av toaletterna. Han börjar ta på henne och kyssa henne och Nora börjar märka att han blir mer och mer aggressiv.  Nora säger att han ska sluta, men det gör han inte. Ju mer motstånd hon gör, desto mer upphetsad och våldsam verkar han bli. Han sliter av henne tightsen och trots hennes motstånd och vädjan om att sluta, fortsätter han. Nora blir våldtagen i en av skolans toaletter.

Nora vågar inte berätta om våldtäkten och vill absolut inte gå tillbaka till skolan. Fastän hon sover hela dagarna, är hon jämt trött och orkar inte gör något. Till slut berättar Nora för sin syster, som i sin tur berättar för föräldrarna. Rektorn på skolan vill inte göra en polisanmälan och tycker att föräldrarna får anmäla om de vill. Kuratorn avråder Nora från att göra en polisanmälan, för hon tror att Nora då kommer att må sämre. Noras föräldrar tänker att kuratorn borde veta bäst och funderar på att inte gör en anmälan. Men Tuva, Noras storasyster, tycker att föräldrarna är mesiga och hon bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Hon ringer polisen och anmäler våldtäkten! Det blir jobbigt för Nora som nu tvingas tänka på våldtäkten igen och dessutom behöva prata om den. Att våldtäkten diskuteras hett i sociala medier gör inte det hela lättare. Men Edvin ska inte få komma undan, tycker Tuva. Det är han som borde må dåligt för det han gjort mot Nora.

Boken handlar också om Ida. Tjejen, som ofta blir kallad för hora i sociala medier och vars nakna kropp sprids på nätet. Hon är tuff och bryr sig inte om vad andra tycker om henne. Men när ett videoklipp med en berusad Ida som har sex med tre killar sprids på nätet, blir det för mycket för henne. Och när hon läser kommentarerna till videoklippet, känner hon att hon inte vill leva längre.

Det är också en berättelse om Edvin som inte riktigt förstår eller vill förstå att det han gjort mot Nora är fel. De är ju ihop och har haft sex tidigare. Edvins pappa är våldsam och misshandlar ofta Edvins lillebror. Men en dag bestämmer sig Edvin för att sätta stopp för detta och han ger sig på sin egen pappa.

Jag hoppas att många unga och vuxna läser denna bok och gärna i helklass, för den väcker många tankar och tar upp viktiga ämnen som bör diskuteras efter läsningen. Christina Wahldén skrev för många år sedan boken Kort kjol som också handlar om en ung tjej som blir våldtagen. Villig kan ses som Kort kjol 2.0, skriver Chistina Wahldén själv i efterordet. Alltså en modern version av Kort kjol.

torsdag 30 april 2015

Splods öga - ett galaktiskt äventyr av Neil Gaiman

Splods öga : ett galaktiskt äventyrNeil Gaimans nya bok för nybörjarläsare innehåller verkligen allt: vulkangudar, profetior, tidsresor, hästar, dinosaurier, flygande tefat, pirater och wumpirer (vilket är ungefär som vampyrer med talfel), allt inklämt under den (långa) stund det tar för en pappa att köpa ett paket mjölk till frukostflingorna.


En morgon blir en vanlig pappa (i Chris Ridells tappning till råga på allt väldigt lik Neil Gaiman) uppsugen i ett flygande tefat som svävar i luften ovanför gatan där de bor. Ombord finns ett gäng rymdmoster som tänker dekorera om jorden (framför allt med plastflamingos) men pappan lyckas fly ut genom en dörr som tar honom bakåt i tiden och ombord på ett piratskepp. Just när han ska gå på plankan räddas han av en stegosaurius i ett luft skepp (eller Professor Stegs Svävande-Boll-Person-Transport) som egentligen är en tidsmaskin och...ja, ni fattar. Så där fortsätter det.


Det blir skruvat och galet och jag tänker inte så lite på Liftarens guide till galaxen medan jag läser. Fast för 6-9 åringar då. Jag skulle ha älskat den här boken i den åldern och den kommer säkert gå hem bland många av dem som gillar Bellmanböcker, Roald Dahl, Legenden om Potatishäxan etc, d.v.s. de som gillar roliga, skruvade och lättlästa böcker. Toppenbok både som högläsning eller att läsa själv för den som kommit igång lite med sin läsning och tycker att Nelly Rapp och Lassemaja är lite för lätta.